середа, 11 червня 2008 15:23

Світлана Нікітіна тушкує "Скумбрію по-тосканськи"

У рибному магазині "Дари моря" на столичній вул. Павлівській, 23, неподалік цирку, продають п"ять видів свіжомороженої скумбрії. Найдешевша блакитна коштує 11,50 грн/кг. Тушки королівської скумбрії продають за 29,90.

— Скумбрія така ж цінна й корисна, як і червона риба, — каже киянка Світлана Нікітіна, 60 років. Жінка придивляється до морозильних вітрин із сортами риби. Чоловік їй замовив купити тріски. — Але у скумбрії швидко окисляється жир. Якщо десь полежала, він набуває неприємного старуватого присмаку.

У Нікітіної є кулінарна книга про морську рибу. За рецептами з неї жінка готує рибні страви.

— З радянських часів книга залишилася, — пояснює. — Тоді такого вибору риби не було, то лежала на полиці. Тепер стала в нагоді. Смачною була "Скумбрія по-тосканськи".

Для "Скумбрії по-тосканськи" киянка бере свіжоморожену рибу, розділяє її на філейні порційні шматки. Кожен збризкує соком лимона та посипає сіллю. На пательні в олії Нікітіна смажить подрібнену цибулю з часником, додає шматочки скумбрії й заливає сухим вином. Страву посипає зеленню, накриває кришкою й тушкує 10–15 хв.

— Окремо на маленькій сковорідці смажу болгарський перець, — продовжує киянка, поправляючи окуляри. — Як підсмажиться, додаю почищені від насіння та шкірки скибочки огірків і помідорів. Овочі солю, перчу.

Смажені до готовності овочі Світлана Нікітіна викладає на рибу й продовжує тушкувати на маленькому вогні ще 5 хв. Страва смакує гарячою.

До вітрини зі скумбрією підходять три літніх жінки з візками. Зупиняються і діляться між собою рибними рецептами.

— Я скумбрію тільки солю, — розповідає 61-річна Ганна Харенко. На візку в жінки лежить кілька пакетів із рибою. Вона взяла скумбрію, сайду й бички. — На кілограм риби беру по дві ложки солі й цукру, трохи перцю й цією сумішшю натираю скумбрію. Потім рибу загортаю в поліетиленовий пакет, наверх кладу груз і ставлю на три дні в холодильник. Дуже смачна виходить.

Зі знайомою Харенко стає в чергу за кубиками філе пангасіуса сухої заморозки.

— Оце щойно жінка поділилася таким смачним рецептом рибних рулетиків! — із захопленням каже знайома Ганни Харенко. — Сайда вже є, зараз купимо ще пангасіуса.

— Для рибного рулету нам порадили перекрутити на фарш шматок сайди й пенгасіуса, — говорить Анна. — До суміші додати 2–3 столових ложки манної крупи, перемішати та викласти в жаростійкий судочок. Зверху змастити кетчупом чи майонезом. Накрити фольгою й на 30 хвилин поставити в духовку. А за 15 хвилин до кінця запікання фольгу зняти, щоб рулет підрум"янився.

Киянка Ангеліна Смирнова, 22 роки, купила 2 кг скумбрії по 13,80 грн/кг. Її жінка буде коптити.

— Я обожнюю копчену скумбрію, але вона дорога для мене, — усміхається Ангеліна. Жінка тримає в руках прозорий пакет із п"ятьма рибинами. — Приспособилася коптити її вдома кустарним способом, бо коптильні не маю.

Смирнова відрізає риб"ячі голови, чистить, промиває і ззовні та зсередини добряче натирає сіллю. Тушки змащує "рідким димом". Рідину Ангеліна купує на ринку. За кілька годин кожну рибину загортає у фольгу чи рукав для запікання і ставить у розігріту духовку. За 30–40 хв. скумбрія гарячого копчення готова.

— Кажуть, "рідкий дим" недобре впливає на здоров"я, але риба виходить смачна і дешева, — додає Смирнова.

На виході з магазину білява касирка в синій жилетці радить приготувати скумбрію з овочами та грибами.

— Підійдуть будь-які овочі, крім помідорів, — каже. — Рибу одразу можна порізати порційними шматками, а можна запікати й ціле філе.

На змащене олією деко жінка викладає скумбрію, посипає її порізаними овочами. Верх змащує майонезом і притрушує тертим сиром. За 20–30 хв. страву витягає з духовки.

— Пробувала запікати з грибами, — продовжує касирка. — Все робила так само, тільки до овочів додала порізані печериці. Овочі й гриби наситились смаком і жиром скумбрії.

Перед подачею до столу страву ріжуть ножем на порції і лопаткою викладають на таріль.



Що потрібно

Для "Скумбрії по-тосканськи" беруть 1кг свіжомороженої риби, лимон, 4 ст. ложки олії, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 4 ст. ложки сухого білого вина, по 3 шт. свіжих огірків, помідорів і солодкого перцю, зелень, сіль, мелений чорний перець.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Нікітіна тушкує "Скумбрію по-тосканськи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі