— Різдво в нашій сім'ї не обходиться без штолена, — каже 29-річна Наталія Петриченко з Миколаєва. — Так називається традиційна німецька різдвяна випічка. Її готують за три-чотири тижні до свята. Свіжою вона теж смачна, але не настільки. За місяць добре вилежується й набуває неповторного смаку й аромату.
Для сирного штолена бере 200 мл коньяку або портвейну, 300 г родзинок, 200 г апельсинових або лимонних цукатів, 100 г в'ялених вишень або журавлини, 100 г фундука, сік і цедру лимона, два яйця, 250 г масла, 250 г домашнього сиру, 250 г цукру, 600 г борошна, 25 г розпушувача, 400 г цукрової пудри, 1/2 ч. л. ваніліну чи інших прянощів.
— За кілька днів до випікання сухофрукти мию, просушую, засипаю в банку й заливаю коньяком. Лишаю на дві доби. Тоді віджимаю й перемішую з невеликою кількістю борошна. Так вони не злипаються й рівномірно розподіляються по тісту.
Масло кімнатної температури збиваю з цукром і ваніліном. По одному додаю яйця, лимонний сік, цедру й сир. Доводжу масу до однорідності. Умішую сухофрукти й горіхи. Борошно просіюю, поєдную з розпушувачем. Частинами всипаю в яєчно-масляну масу.
Тісто має бути м'яке, але при цьому добре збиратися в грудку. Ділю його на дві частини. Кожну розкачую у формі прямокутника й загортаю рулетом. Викладаю на застелене пергаментом деко. Ставлю в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаю протягом години.
Якщо верх зашвидко рум'яниться, накриваю фольгою. Готовність перевіряю зубочисткою. Ще гарячим змащую розтопленим маслом. Коли вистигне, рясно посипаю через сито цукровою пудрою. Готовий штолен загортаю в кілька шарів пергаментного паперу. Поверх — щільно фольгою. До Різдва зберігаю в сухому прохолодному місці.
Коментарі