пʼятниця, 18 лютого 2011 05:45

Смажені хробаки схожі на чіпси

"Жуки, личинки та коники набагато поживніші та корисніші, ніж м'ясо чи риба", — говорить голландський професор Арнольд ван Гейс.

Він вивчає комах. Пропонує їх ввести у щоденне меню. Каже, вирощувати їх легше і дешевше, ніж худобу.

— Комах їдять багато азіатських народів. Правильно приготовані страви нагадують курятину.

У школі кулінарної майстерності "Рійн Айссел", що у місті Ваґенінґен у Нідерландах, вчать готувати їжу із комах. Використовують жуків та хробаків, яких виростили на фермі у місті Ермело.

Один з учнів Макс Кіпп, 20 років, смажить на сковороді борошняних хробаків. Це личинки жука-хрущака. Використовує олію та посічену зелену цибулю.

— Засмажую черв'яків живцем, дохлі не годяться. Перегортаю, доки не перестануть рухатися. Подолав огиду лише на третій день занять. Засмажені хробаки хрустять, на смак як чіпси чи м'ясо зі скоринкою.

Макс Кіпп готує начинку для солоних корзинок із пісочного тіста. Всередину наливає по ложці соусу зі збитих яєць, вершків та потертого твердого сиру.

— Тарталетки із начинкою називаються пиріг-кіш. Це традиційна французька страва, як в італійців піца. Зазвичай начиняють шматочками м'яса, риби, грибів та овочів. Цей раз густим сирним кремом із зеленню заливаю хробаків. Кладу їх у кожну корзинку до 10 штук. Випікаю 20 хвилин у духовці, подаю до столу охолодженими.

Інші студенти школи куштують страву, ставлять оцінки кухарю. Дівчата кривляться. Хлопці намагаються проковтнути, не жуючи. Дехто відмовляється їсти.

— Найлегше готувати цвіркунів, — каже Макс. — Перед тим, як смажити їх, обриваю лапи. Комах досить 10 хвилин потримати на сковороді. Вони за смаком як смажена картопля.

Кухар ріже рисовий папір на квадрати. Накладає зверху кожного посічену соломкою моркву, різні види водоростей, капусту, коника. Загортає, як голубці. Пропонує учасникам. Усім смакує.

Зараз ви читаєте новину «Смажені хробаки схожі на чіпси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі