— Навесні печу хрусткий пиріг з черемшею, — каже Леся Левицька, 35 років, із міста Пирятин Полтавської області. — Завдяки листковому тісту буде легкий, танутиме в роті.
Починає з листкового тіста. Просіває дві склянки борошна. У нього додає 200 г нарізаного кубиками маргарину. Борошно січе ножем, доки не утвориться однорідна крихта. Розчиняє в половині склянки холодної води дрібку солі та 1 ч. л. цукру. Наливає в борошно. Швидко місить руками тісто. Залишає його в морозилці на 4 год. для "дозрівання".
— Якщо не почекати, воно при запіканні не підніметься.
У змащену вершковим маслом форму кладе тісто, формуючи по краях бортики. В кількох місцях проколює його виделкою, щоб не здувалося. Змащує збитим білком і ставить у морозилку на 30 хв. Змішує склянку вершків, півсклянки молока і три яйця. Додає по 1/3 ч. л. солі та чорного меленого перцю. Миє та крупно нарізає 70 г черемші. Додає її в яєчно-вершкову суміш. Подрібнює міксером до однорідного стану. У розігрітій до 200°С духовці 15 хв. запікає основу пирога.
— Її перед запіканням посипаю горохом, щоб тісто не піднімалося всередині.
Натирає на крупній тертці 100 г твердого сиру. Дістає основу з духовки і в неї додає заливку. Посипає сиром для утворення хрусткої скоринки. Знижує температуру до 190°С і запікає майже 30 хв. Вимикає духовку, але пиріг одразу не дістає. Має постояти в теплі 10–15 хв., щоб сметана не розпливлася. Як охолоне, нарізає на шматки й поливає сметаною. Прикрашає петрушкою і подає на стіл.
Вареники з сиром і зеленню підсмажують
Леся Левицька робить із черемші вареники. Додає в начинку домашній сир.
Змішує 400 г борошна, два яйця, 4 ст. л. олії, 5 ст. л. води та 1 ч. л. солі. Готує тісто для вареників. Накриває рушником і залишає на 15 хв. Замочує 150 г черемші на 5 хв. у холодній воді й обрізає стебла. Листки дрібно січе. Чистить і подрібнює цибулину. Смажить її на 2 ст. л. вершкового масла до золотистого кольору. Розтирає 250 г м'якого сиру ложкою чи пропускає через сито. Додає 4 ст. л. вершків, обсмажену цибулю, по дрібці солі, чорного меленого перцю та мускатного горіха. Вкидає черемшу та перемішує. Розкачує тісто, склянкою робить кола і кладе начинку. Ліпить вареники і варить їх у киплячій підсоленій воді, доки не спливуть.
— Ці вареники будуть смачніші, коли підсмажені, — каже Леся Левицька. — Після варки шумівкою кладу на сковороду з вершковим маслом, що залишилося після цибулі.
Коли утвориться золотиста скоринка, викладає на тарілку і подає до столу зі сметаною.
Коментарі