У столиці на стихійних ринках пучок зеленого щавлю продають від 2 грн. Біля метро Святошин жінка років 50 за половину поліетиленового пакета з помитою зеленню просить 3 грн.
— Віддам за два п"ятдесят — беріть, — показує запотілий пакет. — Я його в себе на городі збирала, чистенький.
Тамара Єгорович, 48 років, зі столиці бере два пакети. Каже, що окрім зеленого борщу, зі щавлем пече пиріжки.
— Найпростіше купити в маркеті дріжджове тісто. Але я люблю домашнє — смачніше, — кладе до сумки пакети зі щавлем і ділиться рецептом пиріжків.
Для тіста Єгорович готує опару: дріжджі змішує з цукром, борошном, заливає теплою водою і залишає на 1 год. підходити.
— Борошно разом із сіллю двічі-тричі просіюю крізь сито, — веде далі. — Додаю вершкового масла і вимішую руками. Поступово вводжу яйця, трохи цукру, жирне тепле молоко, олію, небагато горілки й опару.
Як тісто відстає від рук, у мисці скачує з нього кульку, накриває рушником і залишає підходити.
— Тепер діло за начинкою. Її зі щавлем можна зробити солодкою чи солоною.
Для солодкої начинки Тамара дрібно ріже помитий щавель, змішує із домашнім сиром, цукром і столовою ложкою крохмалю.
Крохмаль додаю, щоб начинка не витікала
— Крохмаль завжди додаю, щоб начинка не витікала, — пояснює.
Зауважує, що для несолодкої начинки щавель можна змішати з тертим твердим сиром, зеленню петрушки чи кропу. Щавлю кладе вдвічі більше, ніж сиру. Начинку загортає в тісто, залишає з півгодини підходити на деку, змащує збитим яйцем і запікає в духовці. Пиріжки виходять кисло-солодкими.
— А я для таких пиріжків тісто замішую з сиром, — вибирає зелень киянка Галина Михайлівна, 61 рік. — До домашнього сиру додаю яйця, масло, сіль, гашену соду і замішую тісто. Щавель беру ціленькими листочками і трохи просолюю його.
Сирні пиріжки Галина Михайлівна смажить на пательні в олії до золотистого кольору.
— Теплова обробка зелені вбиває все корисне в ній, — махає рукою столичний житель В"ячеслав Сідко, 23 роки. — Зараз намагаюся якомога більше їсти сирого вітамінного щавлю. На вихідні намагаємось виїздити подалі за місто — шукаємо полянки з зеленим лакомством. Для дружини він закислий, то готує салати.
Каже, цьогоріч ще не їздили по щавель, то часто купує на вулиці.
Сідко пояснює, що разом зі щавлем з-за міста привозять верхівки кропиви. Дружина Влада подрібнює зелень і додає до пошинкованої білокачанної чи морської капусти, зеленої цибулі.
— Щоб ситніше було, до салату з морською капустою ще й кілька яєць кришить, — додає В"ячеслав.
Зауважує, що на зиму щавель не заготовлює — занадто солоний виходить.
Коментарі