четвер, 15 січня 2009 16:01

Піцокері готують із локшини, картоплі й капусти

"Італійці обожнюють піцокері, а я від неї не в захваті", — ділиться чернігівка Олена Турубара, 39 років. Жінка кілька років живе в Італії. Київським подругам через знайомих вона передала з Мілана набір продуктів для традиційної італійської страви — піцокері. Її готують зі спеціальної сірої локшини, капусти, картоплі й сиру. Запивають чималою кількістю виноградного вина.

Олена пояснює, що піцокері — фірмова страва домогосподарок і ресторанів італійської місцевості в Альпах Валтелліни.

— Для страви беруть лапшу з борошна грубого помолу. Її можна купити чи приготувати.

Тісто для локшини Олена замішує на воді. Зауважує, що має бути 50% борошна грубого помолу і по 25% гречаного й висівок. Викачує тісто тонко й ріже довгими смужками по півсантиметра.

З італійських продуктів готуємо піцокері на кухні подруги Олени — киянки Тетяни, 34 роки. Жінка ставить на плиту гріти воду. Як закипіла, кидає варитися до готовності порізану кубиками картоплю.

— Ми з лапшою не возитимемося, — каже Тетяна. Вона дістає з шафки картонну коробку з локшиною. На ній — написи італійською. — Олена передала нам готову.

Локшина для піцокері сіра з темними цятками. Тетяна кидає її в окріп і варить 15–20 хв. Окремо на петельні смажить капусту.

Страву запивають великою кількістю вина

— Правда, за рецептом капусту треба варити. Але смажена, думаю, смачніша буде і страви не зіпсує.

Щойно зварилися картопля й локшина, Тетяна зливає воду й додає у пательню до готової капусти. Одразу кидає третину пачки вершкового масла і кілька жмень натертого сиру двох сортів — зернистого і пармезану. Швидко все розмішує і знімає з вогню. Сир нагрівся і став тягучим.

— Загалом можна все зварити разом. Спочатку кинути в окріп картоплю й капусту. Наприкінці додати локшину. Але перед тим, як пересипати її в пательню, треба відкинути на друшляк і злити воду.

За бажанням у піцокері додають часник і листя шавлії.

— Зовнішній вигляд у страви не надто апетитний. Складається враження, що італійці готують її із залишків продуктів. Але на смак — приємна й ситна.

Піцокері їдять гарячою. Розплавлений сир і масло надають вершкового смаку. Без вина багато цієї страви не з"їси.

Турубара зауважує, що можна приготувати піцокері з меншою кількістю складників. 15 хв. варить у підсоленій воді локшину й відкидає на друшляк. Перекладає в пательню з підсмаженими листками шавлії, густими вершками й порізаним тонкими пластинками пармезаном. Щойно сир стає тягучим, знімає з плити. На 0,5 кг локшини бере по 250 г вершків і сиру.

— Але в сім"ї, де живу, віддають перевагу класичній національній сухом"ятці з м"ясом і сиром, — додає Олена. — Їжу вони запивають великою склянкою червоного вина, бо бояться хвороб серця. А після випитого починаєш боятися алкоголізму.

Що потрібно

На шість порцій піцокері беруть 500 г сірої локшини, 300 г картоплі, 250 г вершкового масла, 300 г капусти чи шпинату, 500 г зернистого сиру, 150 г сиру пармезан, 2 зубчики часнику, 4 листки шавлії.

Зараз ви читаєте новину «Піцокері готують із локшини, картоплі й капусти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі