понеділок, 23 квітня 2007 15:18

Низ "грибочка" посипають маком

Автор: фото: Ірина ШУРИГА
  Лідія Панченко з Новгорода-Сіверського, що на Чернігівщині, тістечка ”грибочки” готує на кожне домашнє свято. Каже, знайомим на весілля напекла чотиривідерну каструлю
Лідія Панченко з Новгорода-Сіверського, що на Чернігівщині, тістечка ”грибочки” готує на кожне домашнє свято. Каже, знайомим на весілля напекла чотиривідерну каструлю

Майже сорок років 68-річна Лідія Панченко з Новгорода-Сіверського, що на Чернігівщині, пече тістечка "грибочки". Рецепт переписала в тітки Олександри, коли жила з нею у Криму 1969-го.

— На кожне свято печу, — каже Лідія Панфілівна. — До Москви внукам Артьому й Арсену вожу.

На 50 тістечок Лідія Панченко розтоплює 250 г вершкового масла. Каже, можна замість нього взяти й маргарин. Але з маслом тісто розсипчасте, довше не черствіє. До рідкого масла додає 250 г сметани, склянку цукру, чайну ложку соди (вона погаситься у сметані). У суміш розбиває три яйця. Розмішує та всипає борошно.

— Борошна сипте, скільки тісто візьме, — радить господиня.

Замішує круте тісто. З нього ліпить шапочки й ніжки грибочків. Робить руками без формочок.

— Ніжки складаються з двох половинок. Їх випікаю окремо, — каже ліплячи Лідія Панфілівна. — А у шляпки знизу вставляю скручені клаптики паперу. Тоді в коржику залишається виїмка. У ній добре триматиметься ніжка "грибочка". Як спечуться, папір треба витягти.

Деталі тістечка треба швидко склеювати сиропом

Частинки тістечка Лідія Панфілівна кладе на деко і ставить в електродуховку.

— Таке тісто швидко печеться, тому треба постійно наглядати. Коли стануть рожевенькими і почнуть коричневіти, витягайте.

Доки тісто випікається, жінка готує сироп. У теплу воду додає цукру, щоб рідина стала густою.

— Частинки тістечка треба склеювати сиропом швидко, доки вони ще гарячі, — каже витягаючи їх з духовки. — Краще покликати когось на допомогу. Мені допомагає старша сестра Ольга.

Із двох половинок склеює ніжку. Змащує сиропом верх ніжки і саджає на неї шапочку. Доки ці заготовки холонуть, треба зробити крем. Лідія Панфілівна збиває білки трьох яєць із цукром. Третину білкового крему висипає в окрему миску й додає какао.

— Білим кремом вкриваємо ніжки готових грибочків, коричневим — шляпки. А корінь гриба обсипаємо маком. І залишаємо сохнути на добу.

Крем на грибочки жінка наносить руками.

— На весілля знайомим чотиривідерну каструлю таких тістечок напекла, — каже Лідія Панченко. — А подруга Надя їх із Новгорода-Сіверського до Санкт-Петербурга на весілля сина везла.

Зараз ви читаєте новину «Низ "грибочка" посипають маком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі