— Люблю напої з шипшини, бо довго зберігаються. Не місяцями, а роками. При цьому залишається не лише смак, а й усі корисні властивості. Називаю цю настоянку ліками від усіх болячок, — каже киянка Марина Нудищук, 48 років. — Напій має злегка терпкий смак із кислинкою.
Миє склянку сухих ягід шипшини й заливає гарячою водою. Залишає постояти, щоб плоди розм'якнули. Ягоди перекладає в скляну банку. Всипає 7 ст. л. цукру. Заливає 0,5 л горілки й закриває кришкою.
— Додаю стільки цукру, щоб настоянка була на смак, як напівсолодке вино. Якщо здається забагато, можна вкидати на 2 столові ложки менше.
Ставить у прохолодне темне місце на два тижні. Проціджує напій через дрібне ситечко чи кілька шарів марлі. Переливає в пляшки. Зберігає в холодильнику.
Коментарі