— Як почала працювати на шоколадній фабриці, по кілька десятків цукерок з"їдала. Тепер тільки дивлюся, — каже працівниця років 20 львівської кондитерської фабрики "Світоч" компанії "Нестле". Жінка фасує у коробки цукерки "Ґолд Праліне" й "Палітра".
— Нам дозволяють їсти солодощі скільки завгодно. А от із собою — зась. Та й не хочеться вже їх.
За зміну на фабриці виробляють 2 т продукції. Це 12 658 коробок "Ґолд Праліне" по 158 г. Кожна цукерка замотана в золотаву обгортку.
— Сухе молоко й цукор постачають фабриці місцеві, — говорить 42-річний Анатолій Нашкерський зі "Світоча" під час екскурсії цехами. — Років чотири тому на першому поверсі переробляли какао-боби, ще й млин залишився. Тепер какао-масло й терте какао привозять із Голландії.
— Сирі какао-боби — це ризик сальмонели, — зауважує начальник відділу якості Мар"яна Гірняк, 32 роки. — Вся сировина проходить перевірку в нашій лабораторії. Два-три відсотки повертаємо постачальникам.
Киянка 35-річна Елеонора Горбич цукерки готує вдома з гіркого шоколаду "Світоч". За її словами, він найкраще підходить для домашніх трюфелів.
— На водяній бані розтоплюю шматочки чорного шоколаду, — каже. — Але як швидко треба, то й у мікрохвильовці можна.
Розтоплений шоколад жінка розмішує зі згущеним молоком і тертими горіхами. Бере фундук чи мигдаль. Добре перемішує і додає кілька ложок коньяку. Щойно суміш стає ледь теплою, руками формує невеликі кульки. Половину обкачує у змішаному з цукровою пудрою порошку какао, решту — в подрібнених горіхах і вафельних крихтах.
— На приготування цукерок у мене йде година-півтори, а з"їдається все за десять хвилин. Горіхи можна покласти цілі, але їх з"їдять ще швидше, — усміхається.
Коментарі