— Не уявляю, як на Маковея не напекти смаколиків. Роблю сирні синабони з маком. Це булочки, схожі на равликів, — розповідає Марія Галевич, 50 років, із міста Лебедин Сумської області. — Щоб були м'якші й довше зберігалися, додаю в тісто сир.
Змішує 300 г борошна, 70 г цукру, 1 ч. л. розпушувача та дрібку солі. Миє лимон і тре його на дрібну тертку до білої шкірки, щоб зняти цедру. Кидає до борошна. Тре на крупну тертку 80 г холодного масла. Перемішує і додає 200 г м'якого сиру.
Розділяє яйце на жовток та білок. Додає жовток та ще одне яйце до тіста. Замішує його й перекладає в харчову плівку. Ставить на холод на півгодини. Тим часом береться за начинку. Перемелює 150 г маку в кавомолці. Заливає 150 г молока й додає 50 г цукру. Перемішує, доводить до кипіння. Знімає з плити й охолоджує до кімнатної температури.
— Часто мак буває гіркуватий, бо його неправильно зберігають. Фасують сирий, а це потім псує випічку. У такому випадку заливаю склянкою окропу й доводжу до кипіння. Воду зливаю й повторюю процедуру ще тричі.
За півгодини виймає тісто з холодильника, тонко розкачує і складає втричі. Розкачує ще раз і намащує тісто начинкою. Залишає смужку, щоб зліпити до купи. Згортає рулет і розрізає впоперек на булочки. Викладає їх зрізами доверху на деко, застелене пергаментним папером. Змащує збитим жовтком і пече при температурі 180°С 40 хв. до готовності.
Поливає медом і подає на стіл теплими.
Яблучний штрудель смакує з шоколадним морозивом
— На яблучний Спас на столі обов'язково мають бути яблука. Печу кілька штрудлів, які можна їсти тиждень, — розповідає киянка Ніна Харчук, 44 роки.
Замішує тісто з 300 г борошна, жовтка, дрібки солі та 150 мл води. Мастить олією, кладе в глибоку миску і накриває рушником на годину.
Робить начинку. Чистить 1 кг яблук і дрібно ріже.
— Не важливо, якої форми будуть шматки. Я роблю кубиками, хоча можна й тонкими пластинками. Головне, щоб були дрібні. Тісто тонке, й начинка не має його порвати.
Поливає соком половини лимона, щоб яблуко не потемніло. Дрібно ріже 120 г волоських горіхів і замочує в окропі 100 г родзинок. Просушує на серветці. Тонко розкачує тісто, змащує 100 г розтопленого вершкового масла. Посипає 80 г цукру, дрібкою ваніліну та 1 ч. л. меленої кориці. Викладає яблука, горіхи й родзинки. Загортає тісто в рулет і щільно скріплює краї. Перекладає на деко з пергаментом. Змащує штрудель вершковим маслом і ставить пектися 40 хв. при 200°C. Виймає на стіл і подає з кулькою шоколадного морозива.
Коментарі