На Масляну кухар одного зі столичних ресторанів 40-річна Оксана Чубай готує млинці із сиром, а потім запікає їх у духовці.
Для тіста розтирає два яйця з двома столовими ложками цукру. Додає два стакани теплого молока, дві столові ложки розігрітої соняшникової олії. Вливає її цівкою. Усе змішує хвилини зо дві. Потім потроху всипає 200 г муки. Тісто збиває віничком, щоб було пухким і без грудочок. Наприкінці додає дрібку солі й ваніліну. Із такої кількості тіста виходять 15 млинців.
— Це класичний рецепт, — каже Оксана. — Ще роблю дріжджове тісто, але тоді це вже не млинці, а бліни. Цукру можна всипати більше, тоді млинець буде хрусткішим. Якщо в начинку плануєте давати мак, вишню або яблуко, цукор ще обов'язково треба. Якщо ж всередині буде ікра, лосось, м'ясо або гриби з сиром, то млинець має бути нейтральним на смак. Замість цукру треба дати трішки більше солі. Тісто найкраще збивати вручну — тоді воно буде еластичніше. Від того, що збите комбайном, відрізняється так само, як зроблений вручну шоколад і фабричний. Якщо ж у тісті все-таки є грудочки, його можна процідити через сито.
Оксана протирає сковорідку шматком сала й наливає перший млинець.
— Сало для млинця ідеально підходить. Не треба боятися, що через це він буде надто жирним. Навпаки буде смачніший, не пісний. Замість сала на сковорідку можна налити трохи олії й нагрівати доти, доки не піде білий димок. Тоді можна наливати перший млинець. Бажано із середини і розливати по боках.
Каже, що млинці не можна наливати на сковорідку, де перед тим смажили котлети або цибулю.
— Буде приставати і пригоряти, — пояснює. — Узагалі ж млинці люблять мати свою окрему сковорідку. Найкраще — із чавуну або з антипригарним покриттям, широку й із краями максимум по 5 сантиметрів заввишки.
Із рецептури в млинцях не з'явилося нічого нового, лише нові начинки.
— Зараз роблять із сиром маскарпоне, з манго, ананасами. Але якщо чесно, то багаті люди ніколи не питають таких витребеньок. Їм на Масляну подавай традиційне — млинці з сиром, м'ясом і грибами. Рідко замовляють навіть з ікрою.
У вистиглі млинці Оксана загортає сир з курагою, нарізує невеликими шматками і складає в каструлю. Додає півпачки вершкового масла і 20 хв. запікає в духовці.
— Млинці будуть такі, що танутимуть у роті, — запевняє кухар Оксана Чубай.
Коментарі