понеділок, 29 грудня 2008 18:54

Мадера врожаю 1950 року коштує майже 2200 гривень

Вісім новинок з"явилися у грудні у столичному винному бутику "Лавінія" на вул. Жилянській. Елітний асортимент магазину поповнився винами мадера з однойменного португальського острова.

— Існує легенда, як вперше було виготовлено вино мадера, — розповідає сомельє у бутику. — Один торговець віз в Індію велику партію вина. Вітрильник відплив з острова Мадера, обігнув Африку і, двічі перетнувши екватор, прибув до Індії.

В Індії з"ясувалося, що замовник вина помер, а нащадки оплатити замовлення не хочуть. Отож капітан повіз вино назад на Мадеру. Власник вина був упевнений, що напій зіпсувався. Уявив себе розореним і хотів накласти на себе руки. Перед смертю винороб захотів скуштувати зіпсованого вина.

— Він відкрив бочку, зробив ковток вина — і зрозумів, що йти з життя зарано. Напій виявився чудовим!

Секрет винороб довго зберігав у таємниці. Він відправляв бочки з вином до Індії й повертав назад. Тому вино було дуже дорогим, а в ХVIII–ХIX ст. коштувало, як золото.

Таємницю вина розкрили, але на етикетках його досі зображують вітрильник на високих хвилях.

— Зараз вино витримують на сонці на відкритих майданчиках чи у спеціальних скляних оранжереях. Воно не має охолоджуватися при зниженні температури.

Найдорожча серед новинок бутика — вино Leacock"s Madeira Sercial урожаю 1950 року. Коштує 2187,53 грн. Найдешевше — п"ятирічної витримки 256,28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Мадера врожаю 1950 року коштує майже 2200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі