понеділок, 27 квітня 2020 07:41

Лимонний сироп робить бісквіт соковитим

Автор: Фото з особистого архіву Любові Біріної
  Чорнично-лимонний торт покривають шоколадною помадкою. Прикрашають желе, цукерками і кокосовими кульками
Чорнично-лимонний торт покривають шоколадною помадкою. Прикрашають желе, цукерками і кокосовими кульками

— Чорнично-лимонний торт готувала на день народження сина. Хотіла, щоб легенький був і не надто солодкий, — каже 51-річна Любов Біріна із міста Калуш Івано-Франківської області.

— Вмикаю духовку на 180 градусів. Починаю готувати бісквіт. Семеро яєць змішую з сімома столовими ложками цукру. Збиваю до білої пишної маси приблизно 10 хвилин. Просіюю сім столових ложок борошна і вводжу до яєчної маси. Вимішую вручну, без міксера. Беру роз'ємну форму діаметром 22 сантиметри. Дно застеляю пергаментом. Змащувати маслом і присипати борошном не потрібно. Виливаю суміш у форму і ставлю у розігріту духовку на 30–40 хвилин. Готовність бісквіта визначаю дерев'яною паличкою. Перші 20 хвилин духовку не відкриваю. Готовий бісквіт виймаю і залишаю у формі до охолодження. Даю постояти 7 годин. Так він підсохне і не кришитиметься під час розрізання. Ножем із зубцями ділю бісквіт уздовж на три коржі. Їх можна просочити лимонно-цукровим сиропом, тоді стануть соковиті. Але це за бажання, бо не всі люблять вологі коржі. Змішую порівну цукру і води. Доводжу до кипіння. Після повного розчинення додаю сік лимона. Просочую коржі.

Для желе збиваю у блендері 200 грамів чорниці. На 10 хвилин замочую 6 грамів агару в 200 мілілітрах холодної води. Доводжу до кипіння, додаю 150 грамів цукру, знову доводжу до кипіння, змішую з ягідним пюре. Якщо немає агару, то 10 грамів желатину розводжу у 50 грамах води, прогріваю, додаю до пюре. Форму 40 на 30 сантиметрів застеляю харчовою плівкою, виливаю желе, залишаю застигати. Потім вирізаю з нього два круги діаметром 20 сантиметрів.

Готую крем. Із двох великих лимонів тру цедру, витискаю 120 грамів соку, додаю 150 грамів цукру. Перемішую, доводжу до кипіння. Трохи збиваю троє яєць. Вливаю у киплячу лимонну суміш. 5 хвилин тримаю на середньому вогні, постійно помішуючи.

20 грамів желатину заливаю 70 мілілітрами води, розмішую, прогріваю. До кипіння не доводжу, бо втратить властивості. Желатиновий розчин поєдную з лимонним. Добре розмішую. Окремо пів літра 36-відсоткових вершків збиваю з 150 грамами цукрової пудри. Додаю до лимонної маси.

Формую торт. Викладаю корж, крем, желе, крем, корж і так далі. Залишаю трохи крему обробити верх і боки. Ставлю застигати в холодильник. Тоді наношу помадку. 100 грамів топленого чорного шоколаду розмішую з 80 мілілітрами вершків 36-відсотків жирності. Прикрашаю шоколадними цукерками, желе, кокосовими кульками.

Зараз ви читаєте новину «Лимонний сироп робить бісквіт соковитим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі