понеділок, 21 січня 2013 07:45

Лимонний пиріг роблять із пісочного тіста

Автор: ФОТО: Сергій Старостенко
  Шеф-кухар столичного ресторану ”Бельмондо” Богдан Турчин подає лимонний пиріг. Крем зробив із вершків, жовтків, лимонного соку та цедри
Шеф-кухар столичного ресторану ”Бельмондо” Богдан Турчин подає лимонний пиріг. Крем зробив із вершків, жовтків, лимонного соку та цедри

Шеф-кухар Богдан Турчин, 31 рік, часто готує для відвідувачів столичного ресторану "Бельмондо" класичний пиріг із пісочного тіста й лимонної начинки.

— Любителі французької кухні його обожнюють, бо старовинний рецепт я не змінював. Точно такий пиріг роблять у ресторанах і домах Франції на будь-яке свято та в будні.

У духовці випікають основу-кошик.

— У кухонний комбайн закладаю склянку борошна, 100 грамів масла, вичавлюю сік одного лимона, вбиваю яйце.

Всипає також сіль на кінчику ножа, додає три столові ложки вершків. Хвилину розмішує до однорідності. Дістає тісто із комбайна і формує з нього кулю. Вимішує руками, доки не стане м'яким.

— Розкатую тонким шаром. Розігріваю духовку до 180 градусів. Беру круглу форму для запікання діаметром 25 сантиметрів. Добре, якщо борти фігурні, тоді пиріг виглядатиме красивіше.

Змазує дно олією, рівномірно розсипає чайну ложку борошна, щоб не підгоріло. Викладає тісто.

— Зверху накриваю папером для випічки і ставлю в духовку на 15 хвилин. За цей час основа пирога має стати золотавого кольору.

Змішує 250 г вершків із 300 мл теплого молока. Додає сік і тре цедру з п'яти лимонів. Крем мішає 3 хв. Тоді сипле 20 г желатину, щоб начинка загусла.

— Відділяю жовтки чотирьох яєць, додаю їх до суміші, знову перемішую. За оригінальним рецептом, білки для пирога не потрібні. Хоча деякі українські господині трохи змінюють рецепт і поливають збитим білком верхній шар пирога. Тоді запікають його вдруге протягом 30 хвилин, щоб білки згорнулися.

Дістає з духовки готову основу. Переливає в неї крем. Ставить пиріг у холодильник на 5 год.

— За цей час крем загусне. При подачі прикрашаю пиріг листочком м'яти, кладу дві ягоди малини. Та можна прикрасити будь-чим, що є вдома.

Зараз ви читаєте новину «Лимонний пиріг роблять із пісочного тіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі