пʼятниця, 22 жовтня 2010 02:51

Лікер найкраще пити з льодом

— Для приготування шоколадно-яєчного лікеру витрачаю трохи більше години, — розповідає 30-річна Ольга Фрунзе, домогосподарка з Тернополя. — 10 жовтків розтираю зі склянкою бурякового та чайною ложкою ванільного цукру, доки маса не стане білого кольору. 400 грамів чорного шоколаду ламаю на шматочки і заливаю склянкою молока. Суміш перемішуючи прогріваю на маленькому вогні, доки не розтане шоколад. Коли остигне, додаю по склянці спирту і коньяку. Готову рідину виливаю до розтертих жовтків. Ретельно все перемішую і розливаю в пляшки.

Лікер має настоятись тиждень. Щодня напій по кілька разів збовтують. За тиждень проціджують через марлю. Після цього він готовий.

У домашніх умовах лікери виготовляють на основі малини, калини, апельсинів. Настоюють на волоських горіхах, м'яті, горобині, яблуках та інших плодах. Також основою смаку можуть стати готові напої — кава, чай чи сік.

— Для приготування лікерів використовую спирт. Настоюю в темному приміщені без прямого потрапляння сонячних променів. Лікер не можна зберігати в холоді, бо так він помутніє. Пити найкраще з кубиками льоду.

Напій створили ченці-алхіміки в ХІ ст. як еліксир молодості. Основою були лікарські трави. Зараз головне для виробників — специфічний аромат, а не лікувальні властивості.

— У виробництві для приготування лікерів використовують метод настоянки, — розповідає столичний бармен Євген Антонюк, 23 роки. — Вимочують фрукти, ягоди чи рослини з додаванням прянощів у чистому спирті або бренді. Після кількох місяців настоювання суміш фільтрується. До неї додають дистильовану воду, цукор або мед і деякі секретні інгредієнти. Іноді лікери піддають значно довшій витримці. Жінки найчастіше замовляють коктейлі на основі лікерів. Такі напої виходять міцними, але з м'яким смаком та яскравим ароматом.

Зараз ви читаєте новину «Лікер найкраще пити з льодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі