понеділок, 23 листопада 2020 06:10

Квасолеві котлети начиняють горіхами

Автор: PATELNYA.COM.UA
  Котлети обвалюють  у борошні  і панірувальних сухарях.Обсмажують  на середньому вогні до хрусткої скоронки
Котлети обвалюють у борошні і панірувальних сухарях.Обсмажують на середньому вогні до хрусткої скоронки

28 листопада розпочинається 40-денний Різдвяний піст. Триватиме до 6 січня. У цей час християни східного обряду не вживають м'яса, масла, молока, яєць і сиру. У понеділок, середу і п'ятницю заборонено їсти рибу й пити вино.

— Пісна їжа не має бути прісна. Постую 10 років і знаю, чим розбавити звичні страви, — розповідає Юлія Сікунова, 58 років, із селища Кегичівка на Харківщині. — Обід починаю закарпатською зганянкою — супом із квашеної капусти. Наваристий від квасолі. Пікантний завдяки паприці. Нагадує капусняк, але без картоплі.

Замочую 150 грамів квасолі на ніч. Тоді варю у 3 літрах води майже до готовності. До золотистого обсмажую нарізані кубиками дві цибулини. Сиплю столову ложку борошна й перемішую. Смажу ще хвилину. Додаю до квасолі. Сюди ж тру на крупну тертку морквину і кидаю 500 грамів квашеної капусти. Присмачую двома лавровими листками й чайною ложкою меленої паприки. Солю та перчу. Варю ще 20 хвилин. Сиплю столову ложку цукру.

До зганянки готую котлети або голубці. Склянку квасолі замочую на ніч, варю й розминаю виделкою. Доводжу до кипіння 100 грамів рису і відціджую. Запарюю качан капусти, розбираю на листки. Солю, приправляю сумішшю перців. Для начинки підсмажую подрібнену цибулину й терту морквину. Додаю кілограм різаних печериць і тушкую до випаровування рідини. Все змішую з рисом та квасолею. Кидаю подрібнений пучок петрушки й загортаю голубці.

Квасолеві котлети ніжні, всередині майже кремові. Зовні — із хрусткою скоринкою. Цибуля їм додає соковитості й солодкуватого присмаку.

Замочую 200 грамів квасолі на ніч. Щоб швидше розм'якла, сиплю пів чайної ложки соди. Тоді промиваю і відварюю з двома подрібненими картоплинами. Смажу порізану кубиками велику цибулину до прозорості. Її подрібнюю у блендері з картоплею, квасолею та двома зубцями часнику. Зазвичай додаю у котлети сир, але в піст замінюю його на жменю подрібнених волоських горіхів. Збиваю до однорідності. Вкидаю три столові ложки борошна й вимішую. Окремо з'єдную 50 грамів борошна і дві столові ложки панірувальних сухарів — обвалювати котлети. Смажу на середньому вогні з двох боків до підрум'янення.

У паштет додають яблуко

— У піст паштет із квасолі виручає. Мащу ним чорний хліб. Бутерброди прикрашаю квашеними огірками й насінням соняшника, — розповідає киянка Аліна Сидорчук, 38 років.

— Замочую третину склянки білої квасолі на ніч. На слабкому вогні відварюю. Солю наприкінці. Смажу до прозорості подрібнену цибулину. Додаю по столовій ложці цукру й сушеного майорану, два лаврові листки. Перемішую й готую ще 2 хвилини. Виймаю лавровий лист і додаю натерте на дрібній тертці яблуко, обсмажую. Тоді збиваю до однорідності з квасолею.

Зараз ви читаєте новину «Квасолеві котлети начиняють горіхами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі