пʼятниця, 25 грудня 2009 09:16

Курку на пляшці маринують за день до Нового року

 Подружжя Блавацьких — Вадим, 29 років, та Інна, 27 років, зі Львова мають 7-місячну дитину, тому Новий рік зустрічатимуть удома. Запросили кумів, друзів.

— Буде нас 10. Добре знаємось, не вперше збираємося, — розповідає Інна. — Головним моїм завдання є накрити стіл швидко та ситно. Для окраси поставлю дві ялинки: декоративну та їстівну. Обмотаю пляшку з-під шампанського гірляндою, закріплю кінці скотчем. Прикрашу легкими пластмасовими іграшками. А їстівну зроблю із сиру. Наріжу його трикутниками і понанизую на довгу шпажку так, щоб кінці стирчали в різні боки. Згори настромлю оливку.

Із гарячих страв Інна готуватиме курку на пляшці, картоплю по-французьки та ризотто з грибами.

— Курку печу на всі свята — завжди вдається. Вона гарно запікається і прикрашає стіл.

2-кілограмову курку замариную зранку 31 грудня. Натру її сіллю, перцем ззовні та всередині. Увечері, перед тим як ставити в духовку, змащу її майонезом. Він не дасть шкірці пересушитися.

У скляну пляшку з-під пива, вимиту та відчищену від етикетки, по вінця Інна Блавацька наливає воду. Згори насаджує тушку. Пляшку ставить на деко, застелене папером, щоб скло не торкалося металу. Запікає на малому вогні. Під кінець дає більший, аби курка зарум"янилася.

— Картопля по-французьки теж безпрограшний варіант. Швидко готується, і на велику компанію вистачає. Готую її у гусятниці, у керамічній каструлі або просто на деці. Спочатку підсмажую до напівготовності шматочки м"яса з цибулею. Викладаю масу на дно посудини. Далі шар картоплі, нарізаної соломкою, як для фрі. Солю, перчу, добре вимішую. Трохи змащую майонезом, і посипаю тертим сиром. За годину картопля готова. Якщо готувати її у закритому посуді, то за п"ять хвилин до подачі треба зняти кришку, щоб підрум"янився сир.

Для ризотто з грибами потрібно по 400 г шампіньйонів та рису, два-три зубчики часнику, дві столові ложки вершкового масла, пучок зелені, оливкова олія, 1 л бульйону та 150 г твердого сиру.

— Часник тру на тертці, підсмажую на олії, туди ж кидаю нарізані тонкими пластинами шампіньйони. В іншій сковорідці на вершковому маслі підсмажую рис, доки він не стане прозорим. Тоді поступово вливаю курячий чи овочевий бульйон. Коли рис майже готовий, додаю гриби, зелень і тушу ще кілька хвилин. Ризотто подаю, посипавши тертим сиром.

До гарнірів Інна зробить салат із пекінської капусти, маринованих печериць, кукурудзи, натертого на крупній терці сиру та майонезу. Каже, зготує його за 15 хв.

— А фішкою столу буде салат "Годинник". Для нього слоями викладаю варені у мундирах чотири картоплини, два маринованих огірка, 200 грамів філе копченої курки або стільки ж відварених кальмарів. Зверху тру 3 яйця, яблуко, часник. Усі слої підсолюю і промащую майонезом. 

Для циферблату поверхня салату має бути рівною. Середину Інна посипає тертим жовтком, боки обкладає білком. З вареної моркви нарізає тонкі  смужки, викладає з них стрілки годинника та римські цифри три, шість, дев"ять і дванадцять. Замість моркви можна використовувати гранатові зернята.

— Виставити їх можна на будь-яку годину. Я ставлю на за п"ять дванадцята. На боки салату приклеюю вирізані фігурки із відвареного буряка.

Зараз ви читаєте новину «Курку на пляшці маринують за день до Нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі