четвер, 28 лютого 2008 14:55

Кукурудзяну кашу не змішують із начинкою

У родині 69-річної Ксенії Флистяк із села Яблуниця Яремчанського району Івано-Франківської області кукурудзяна каша стала найулюбленішою стравою.

— У мене сьогодні день народження. Прийде дочка із чоловіком та онуками, треба каші наварити, — Ксенія Флистяк вность на кухню трилітровий чавунний баняк. — Сюди піде шість порцій. Банош — то така страва, яка не набридає. Кажуть, що італійці за всяк раз готують макарони, а в нас банош.

Господиня ставить каструлю на газову плиту на маленький вогонь. Бере з холодильника літрову банку сметани, більш як половину виливає в баняк. Додає півчашки води.

— Бабуся мене вчила, що варто брати тільки овечу сметану, аби банош мав справжній смак. Але діти чогось такої каші не їли, тому варю з коров"ячої. Якщо сметана густа, то крупа пригоратиме і каша буде не смачна. Даю трохи води.

Жінка бере із дерев"яної полиці мішечок із кукурудзяним борошном. Набирає в півлітрову банку.

— Ми з чоловіком самі мелемо муку із кукурудзи, маємо спеціальні жорна. Їм вже понад 60 років, але мелють прекрасно. Дивіться, яке борошно, такого в магазині не купиш.

У каструлі сметана починає кипіти, стає рідкою. Господиня бере борошно і сипле тонкою цівкою. Помішує дерев"яною ложкою.

— Треба сипати потроху, щоб кумків не було, бо їх потім тяжко розбити.

За 15 хв. суміш гусне. Жінка ще кілька разів ложкою розтирає кашу об стінки каструлі, аби не було грудок. Додає чайну ложку солі. Відставляє.

— Банош їдять і багаті, і бідні. Основа одинакова — кукурудзяна каша, а начинку можна по-різному зробити. У мене банош із грибами, бринзою і шкварками. Хоча замість шкварок можна натушити баранини.

Жінка бере невеликий шматок солонини. Нарізає кубиками і кидає на розпечену пательню. Доки сало розтоплюється, нарізає шматочками замочені з вечора білі сушені гриби, висипає смажити на іншу сковорідку. Ксенія Михайлівна трохи солить і перчить їх. Дрібно січе цибулю і всипає до сковороди. У пательні, де смажилася солонина, утворилися коричневі шкварки і багато жиру. Ґаздиня витягує з холодильника бринзу, трохи розминає її. Насипає кашу у глибокі порційні тарілки. У центрі кладе дві ложки смажених грибів, бринзу і шкварки.

— Перемішувати інгредієнти не можна, бо інакше буде не банош, а каша. Смак втрачається.

Подавати банош треба тільки гарячим.

Зараз ви читаєте новину «Кукурудзяну кашу не змішують із начинкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі