пʼятниця, 11 січня 2008 15:26

Козак Василь Нелуп засолює сало з перцем і часником

Автор: фото з домашнього архіву Василя Нелупа
  Кашовар Василь Нелуп із великою дерев’яною ложкою (в центрі) вилазить із камбуза чайки до німецьких моряків, переодягнених у піратів. Вони прийшли до козаків скуштувати української горілки. Кожен пірат має власний срібний кубок
Кашовар Василь Нелуп із великою дерев’яною ложкою (в центрі) вилазить із камбуза чайки до німецьких моряків, переодягнених у піратів. Вони прийшли до козаків скуштувати української горілки. Кожен пірат має власний срібний кубок

55-річний Василь Нелуп із Києва понад шість років ходить на чайці "Пресвята Покрова" з козаками львівського товариства "Кіш". На кораблі він варить їсти в середньому для 15 чоловіків. До мандрівок киянин не куховарив, але швидко навчився. Для козаків готує борщ, куліш, вівсянку, смажив яєшню з салом.

Спробувати печеню по-українськи козак Нелуп запросив до київської квартири на Оболоні. Це перша страва, яку він навчився готувати. На кухні розкриває засмальцьовану кулінарну книгу в цупкій обгортці, читає рецепт. Печеню Василь Іванович готує давно, але щоразу зазирає до книги.

— Козаки мене не коком, а Квочкою звуть, — гладить довгі білі вуса пан Василь і береться чистити картоплю. На його голові білий козацький чуб-оселедець. — 2001 року везли з Херсона до Києва студентів із комітету "За правду". Із усіх подорожей тоді готував найбільше. Дві 40-літрові каструлі студенти з"їдали за мить. На Хортиці вибралися з козаками посидіти, набрали продуктів. Доки вибирали місце, студенти нас знайшли. Побачили сумки з харчами й давай за мною бігати, як курчата за квочкою. Із Запоріжжя до мене це прізвисько й пристало.

На чайці козак подорожував країнами Європи. Каже, у подорож кожен козак бере 2-кілограмовий шматок сала. Кок засолює його з часником, перцем, лавровим листком у 12-літровій емальованій каструлі. За кордоном Нелуп сало бачив лише в Польщі — тонке, як ніготь.

На пательні можна відразу посмажити 30 яєць

Василь Іванович смажить на пательні порізану кубиками картоплю з морквою та цибулею. Нарізає свинину великими шматками. Підсмажує її окремо. Шарами викладає в гусятницю м"ясо з жиром, картоплю з овочами, потім знову  свинину та картоплю.

— Американці кидають спеції на початку приготування, — Нелуп додає в печеню молотий перець, лавровий лист, часник.

Печеню по-українськи ставить на 15–20 хв. у духовку.

— Кухонний крам на судні особливий, — розказує Василь Нелуп, доки страва тушкується. — Унизу велика каструля має бортики, якими чіпляється за газову плитку з балоном. Прив"язую її за дужки вірьовками. Та вона все одно у шторм кілька разів переверталася! А пательня така, що можна відразу посмажити 30 яєць, — майже метр у діаметрі.

Кашоварові найбільше подобається шторм — тоді ніхто не хоче їсти. У години негоди Василь Іванович варить лише каву. Якось вдалося приготувати дуже смачну. Плавав тоді під Литвою.

— Козаки казали, що кращої в житті не пили, — сміється Василь Іванович. Козаки тоді не їли добу. — Чайка під креном була. Підпер каструлю, кинув кави, цукру. Якось вона там і заварилася.

Киянин дістає з духовки запашну печеню. Не мішаючи, викладає на тарілку. Картопля й м"ясо стали м"якими, тануть у роті. Господар каже, що до такої страви добре випити чарку горілки. Додає, що українська — найкраща.

— "Немирів" скрізь за кордоном продають і дуже дорого, — показує фото, де пригощає напоєм німецьких піратів. — От пробували польську самогонку — бімбер. Вона в них по всій країні однакова. Схожа на нашу буряківку, але ще більш смердюча.

Козак Василь Нелуп довше за своїх попередників куховарить на чайці. Після подорожей чоловік почав розуміти жінок та їхні повсякденні клопоти. Каже, що дружині на кухні порад не дає.

— Лише доньці Наташі радив, щоб сало не пересмажувала, — додає козак.

Козацький куліш варять із горілкою

Козацький куліш Василь Нелуп називає "кашею з топора".
— До нього можна додавати що завгодно — м"ясо, рибу, гриби, — ділиться кашовар козацької чайки. — Пшоно ж незамінне на кораблі. Якщо у шторм воно намокло в солоній воді, не зіпсується. Треба лише просушити.
Нелуп ріже сало шматками 2х2 сантиметри. Підсмажує його в казані, додає промите пшоно. За 10 хвилин заливає водою і кидає свинячу кістку й обрізане з неї м"ясо. Обов"язково знімає пінку. Як закипіло, додає нарізані кубиками картоплю, моркву та цибулю.
— Половину солі сиплю одразу — швидше закипає, — каже кок. — Коли зніму піну, кидаю трохи перцю — меленого й горошком, лаврушки. Решту солі даю в кінці — із кропом і петрушкою.
За 5 хвилин до закінчення приготування страви чоловік додає дрібно порізані сало й часник. Вливає 100 грамів горілки. Як закипить, знімає з вогню. Дає півгодини настоятись.
— Має вийти густе, наче каша, — пояснює козак.
На 10 літрів кулешу бере по кілограму пшона та м"яса, півкіло сала.

Зараз ви читаєте новину «Козак Василь Нелуп засолює сало з перцем і часником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі