пʼятниця, 18 липня 2008 16:36

Компот із перетертих ягід не кип"ятять

Щоб зекономити на цукрі, киянка Галина Павлюк, 41 рік, у компот із кислих ягід кидає сіль. Напій стає смачнішим і не таким кислим.

— Дрібки солі достатньо, вона заглушує кислоту ягід чи фруктів, — пояснює Галина. — Такий компот охолоджую, і випиваємо сім"єю за день.

Щойно вода в каструлі закипить, Павлюк кидає вишні, червону або чорну смородину, цукор і дрібку солі. А коли з"являються свої зелені чи стиглі яблука, до ягід кидає порізані плоди. Варить 5–10 хв. і знімає з вогню. Щоб напій швидко охолодився, каструлю ставить у миску з холодною водою й кубиками льоду.

— У нас у сім"ї компоти люблять, улітку чи не щодня варю, — ділиться Галина. — Донька наливає напій у пляшку з-під "Кока-Коли" і бере на роботу. За робочу зміну літр випиває.

Для компоту з чорниць чи полуниці Павлюк розтирає ягоди товкачкою. Тоді напій виходить насиченим, а ягоди віддають усі вітаміни.

— Але щойно почне кипіти, одразу вимикайте плиту, — радить господиня. — Такий компот має настоятися 3–4 години. Для прозорого та яскравого кольору вичавіть  сік лимона. Або додайте грамульку лимонної кислоти.

Компот із цілих ягід Галина варить, доки вишні, сливи, малина чи смородина почнуть поступово осідати на дно. На 5-літрову каструлю бере одну склянку цукру. Наостанок додає кілька кружалець лимона.

— У більшість компотів кидаю ложку суниць — я її спеціально для цього зберігаю в морозилці, — продовжує Павлюк. — Аромат тоді обалдєнний! Одного разу навіть сусід прибігав питати, що таке смачне готую. Довелося поїти його компотом.

Киянка Тетяна Шевченко замість цукру в компот додає мед. Вона з чоловіком має власну пасіку в селі під містом. Медом підсолоджує більшість напоїв і десертів.

— Мед додаю, як ягідний компот трохи охолоне й стане теплим, — каже Шевченко. — Це для того, аби всю користь медову не втратити. А онуки мої вередливі — з медом компот не п"ють. Їм інколи окремо варю лимонад.

Із лимонів жінка знімає тонку цедру, заливає її холодною водою та доводить до кипіння. Як стане теплою, настоянку проціджує і вливає в каструлю до цукрового сиропу. У лимонад вичавлює лимонний сік. Напій ретельно перемішує та додає тонкі кружальця лимона.

— Онуки тягнуть його через соломинку, ще й кілька кубиків льоду кидають, — додає.

Коли дешевшають дині, 28-річний Олег зі столиці готує із них компот.

— Для романтичної вечері з дружиною динний компот — те, що треба, — усміхається чоловік і додає: — Бо в нього я ллю вино.

Диню Олег вибирає стиглу й солодку. М"якоть ріже кубиками та розкладає в кришталеві склянки. Диню заливає ще теплим кисло-солодким сиропом, звареним із цукру та лимонної кислоти. Щойно напій охолоне, по вінця доливає білого вина.



Що потрібно:

Для лимонаду на 5 л води беруть 8–10 лимонів, 0,5 кг цукру.
Зараз ви читаєте новину «Компот із перетертих ягід не кип"ятять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі