понеділок, 30 липня 2007 14:29

Кавун на соломі пролежить до зими

Автор: фото: REUTERS/Zahid Hussein
  Продавець у пакистанському місті Карачі торгує м’якоттю кавунів. Зелену шкірку він зрізав
Продавець у пакистанському місті Карачі торгує м’якоттю кавунів. Зелену шкірку він зрізав

Кавуни можуть пролежати до Нового року. Як правильно зберігати їх, радять продавці ягід київського ринку "Виноградарь". Кілограм кавунів тут продають по 1,5–2 грн.

— Як жили у приватному будинку, майже до Нового року кавуни їли, — плескає по смугастій херсонській ягоді Лариса Черниш, 41 рік. — Зберігали їх у соломі на горищі. А як морози брали, то забирали у будинок і всі з"їдали.

— А як вибирали кавуни для довгого лежання? — запитую.

— Та ніяк. Чому суджено згнити, то зігниє, — розводить руками Черниш. Каже, що на Виноградарі лише смугасті кавуни продають. — Зелених із тонкою шкіркою та маленьким чорним насінням уже немає — вибракували баштанники. Тепер лише голландське насіння сіють.

Великий кавун Лариса розрізає навпіл і продає частинами по 2 грн кілограм.

48-річний Атар радить зберігати кавуни у льоху в тирсі.

— Посипаєтє пол опілками, кладьотє арбуз і знову опілки, — лисий кавказець апетитно їсть яскраво червону серединку, аж сік крапає з підборіддя. — Арбуз берьотє без разниці какой.

— Краще наші, со Скадовська, по півтори гривні за кілограм, — хвалить свої ягоди сивий помічник Атара.

Бакинця Валеха Шейдаєва, 29 років, ледь помітно за купою великих кавунів. Він каже, що холостий і відразу кидається вибирати ягоду.

— До Нового року сто відсотків долежить, — показує чималий кавун. — Великий, мінімум на 10 кілограмів, беріть. Маленький сам себе скушає. Загорніть його в газету і покладіть у погріб на солому. Можна маленький ящик підкласти. Місяців через два переверніть кавун на інший бік. Узимку розріжете — під коньячок.

Зараз ви читаєте новину «Кавун на соломі пролежить до зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі