вівторок, 04 березня 2008 15:10

Каву в ліжко прикрашають пелюстками троянди

— Мій папа кожного 8 Березня зранку пічкає нас з мамою смаженою картоплею з великими шматками сала і цибулі, — каже киянка Агнеса, 17 років. Кривиться. У дівчини довге чорне волосся, губи нафарбовані темно-малиновою помадою. — Доводиться з чемності їсти. Бо щоб приготувати нам святковий сніданок-сюрприз, батько встає о шостій ранку. Сало вишукую й відсовую вбік.

Як батько куховарить, Агнеса з матір"ю не бачать. Але потім на кухні довго прибирають і миють гору посуду.

— Чесно кажучи, картопля у папіка виходить смачна, — сміється дівчина. — Та перевчити його дрібніше різати цибулю та замінити сало на м"ясо, ми з мамою так і не змогли. Він завжди відрубував: "Не лізьте. Це моя восьмиберезнева коронна страва!"

Печену картоплю для своїх жінок на свято готує киянин Максим Горлов, 46 років. У сім"ї Горлових традиція: на 8 Березня обідній стіл накривають чоловіки. Максим великими шматками ріже жирну свинину і руками перемішує її з півкільцями цибулі, великими кубиками моркви, давленим часником, меленим лавровим листом, спеціями для м"яса, ложкою оцту. За півгодини додає порізану на чотири частини чищену картоплю і чималі шматки копченого сала. Солить, перемішує і запихає в мішок для запікання. Якщо м"яса мало і воно не жирне, ллє склянку води. За 1,5–2 год. виймає картоплю з духовки.

— Дивлюсь, як по боках вона підрум"янилася, — готова, — пояснює Максим. — Часнику кидайте багатенько, ще смачніша буде. Картопля з м"ясом печуться у власному соку, то всі аромати і смаки залишаються всередині.

Страва виходить ароматна. Овочі та свинина стають м"якими.

28-річний киянин Дмитро Кривцов три роки тому одружився. Відтоді щосвята приносить дружині у ліжко каву з шоколадом і пелюстками червоної троянди.

— Щоразу роблю це особливо, — примружує очі коротко стрижений чоловік із товстою рифленою обручкою на пальці.

Каву Дмитро варить у турці. Потім наливає її в кавові горнятка й кидає по шматочку чорного шоколаду. Блюдце устеляє пелюстками троянди і ставить на них горнятко.

— Осад від кави не має потрапити в чашку, — радить чоловік. — Коли допиваєш, розтоплений на дні шоколад чудово доповнює її смак. І залишає солодкий присмак на губах.

Зараз ви читаєте новину «Каву в ліжко прикрашають пелюстками троянди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі