понеділок, 09 вересня 2019 00:41

Кальвадос готують із яблук двох сортів

— Маю улюблений напій — кальвадос. Це яблучний бренді з насиченим ароматом і м'яким післясмаком. Уперше привіз його як гостинець із-за кордону. Тепер навчився готувати — на дистиляторі. Виходить не гірше. Для святкових застіль кращого напою не придумаєш, — каже 54-річний Віктор Онищенко з Миколаєва.

Бере 6 кг яблук солодкого сорту й 3 кг із кислинкою, 150 г родзинок, воду й дубові тріски.

— Пропускаю яблука через соковитискач. Сік переливаю в скляний бутель. Закидаю немиті родзинки. Натягаю на нього гумову рукавичку.

Ставить бутель у темне тепле місце на чотири-п'ять тижнів. Готовність продукту визначає за рукавичкою — вона має здутися. Рідина при цьому освітлиться й на дні ємності з'явиться осад.

— Готову брагу позбавляю пінки й проціджую через складену вдвоє марлю. Заливаю в дистилятор.

Робить одну перегонку. Отриманий самогон розбавляє водою до 18–20 градусів міцності. Переганяє вдруге.

— Під час другої перегонки відділяю "голови" й "хвости". Виливаю їх геть. Відбираю "тіло" самогону. Розбавляю його водою до 40–45 градусів.

Дубові тріски заливає окропом. Лишає в ньому на 10–15 хв. Перекладає в холодну воду. За півгодини її зливає. Дає тріскам просохнути. Тоді розкладає їх по скляних банках.

— Кладу так, щоб 1/3 об'єму посудини займали тріски. Заливаю яблучним спиртом. Банки щільно закриваю пробками. Ставлю в темне прохолодне місце для дозрівання. Мінімум на шість місяців. В ідеалі — на один-два роки.

Готовий кальвадос проціджує через фільтр. Робить його з вати й складеної в кілька шарів марлі. Напій розливає по пляшках.

— На цьому все — кальвадос готовий до споживання. Добре смакує з фруктами, шоколадом, сирами. Пити треба, нагрівши келих у долонях. Краще — невеликими ковтками.

Зараз ви читаєте новину «Кальвадос готують із яблук двох сортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі