четвер, 15 квітня 2010 06:30

Хліб печуть із грибами й цибулею

Автор: фото: Світлана Цибульська
  Киянка Катерина Коломієць: ”Пробувала пекти хліб чисто з кукурудзяного борошна, але він виходить крихкий”
Киянка Катерина Коломієць: ”Пробувала пекти хліб чисто з кукурудзяного борошна, але він виходить крихкий”

Киянка Катерина Коломієць, 30 років, у магазині хліб не купує. Пече його вдома двічі на тиждень. Хлібопічку подарували її матері на день народження. Коштує вона 1,5 тис. грн.

— Хліб готовий за три години. Печу за рецептами в інструкції до пічки. Усе просто. Інгредієнти по черзі вкидаю до прямокутного контейнера. У ньому є перемішувач.

Для кілограмового селянського хліба потрібна столова ложка олії, 360 мілілітрів води, дві чайні ложки солі та столова ложка цукру. Доки все перемішується, додаю 300 грамів борошна пшеничного і 150 грамів — житнього. Ще потрібно 110 грамів цільнозернового борошна. Але я не знаю яке воно. Може, грубого помолу? Замінюю його житнім.

Катерина радить інгредієнти давати мірними склянками. Якщо більше, хліб вилізе з форми. Додає 1,5 чайної ложки сухих дріжджів. Купує їх на базарі. Розкритими тримає не довше двох днів.

— До будь-якого хліба кидаю родзинки, вони надають пікантності. Натискую на кнопки і встановлюю програму для випікання хлібу зі скоринкою середньої інтенсивності. Можна зробити й більш хрумку, але в нас у сім"ї такої не люблять. Пробувала пекти хліб чисто з кукурудзяного борошна, але він виходить крихкий. Найкраще змішувати пшеничну і житню муку. Іноді додаю гречану. Білий хліб, де використовується лише біле борошно мені не дуже сподобався, він занадто здобний. Якщо порахувати, скільки коштує домашній хліб, виходить не дешевше, ніж у магазині. Але він набагато смачніший і корисніший, довго зберігається. Селянський не черствіє тиждень.

У хлібопічці можна робити варення із фруктів і соку лимона

У хлібопічці можна робити варення.

— Засипаю порізані фрукти, додаю цукор, сік лимона. Виходить щось середнє між желе та джемом.

Киянка Лідія Устимівна, 69 років, додає у хліб цибулю й гриби.

— Овочі подрібнюю і додаю до тіста. Пробувала пекти паску. Вийшла добра, удвічі вища за звичайний хліб.

Одесит Сергій, 23 роки, пече домашній хліб щодня.

— Мій улюблений — молочний. До його складу входить молоко, вершкове масло, ізюм або цукати. Молочний хліб легкий, за смаком нагадує паску. Також часто роблю багети. Із них потім на роботу роблю бутерброди.


Білий хліб, 1 кг

олія 1,5 ст. ложки

вода 300 мл

сіль 1,5 чайної ложки

цукор 1 ст. ложка

молоко 2 ст. ложки

борошно 550 г

дріжджі 1,5 чайні ложки

Французька булка, 1 кг

вода 360 мл

сіль 2 чайні ложки

борошно 620 г

дріжджі 2 чайні ложки

Зараз ви читаєте новину «Хліб печуть із грибами й цибулею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі