У ресторані "Біг Стріт", що на Великій Окружній, подають грибну юшку в паляниці. Зразу й не здогадаєшся що то таке. Коли офіціант піднімає хлібну кришечку, страву видає сметанно-грибний аромат.
— Я і вдома подаю на стіл цей гуцульський "делікатес", — каже шеф-кухар Людмила Князєва, 45 років. — "Каструльки" з тіста всім подобаються.
Спершу треба замісити дріжджове тісто, а коли воно підійде, зробити кулю. Зверху приліпити шматочок тіста. Він слугуватиме ручкою для кришки.
— Перед тим як ставити у духовку, обов"язково помастіть жовтком, — радить пані Людмила,— тоді хліб буде рум"яний.
Для юшки на півлітра окропу кладемо дві-три картоплини, одну морквину, одну цибулину та 130 г шампіньйонів. Додаємо сіль, грибну приправу, перець. Для насиченого грибного аромату можна додати кілька добре промитих сухих грибів. Бульйон варимо 20–30 хвилин. На завершення розтоплюємо на сковороді 50 г твердого сиру й кидаємо в юшку. З круглої паляниці, що вже доти спеклася, відрізаємо верхню частину — кришку. Виймаємо хлібну м"якушку і заливаємо грибну юшку. Разом із сиром вона густа і трохи тягуча, тому хліб не розмокає.
— Для краси додаємо в юшку сметану та зелень. Ми часто печемо зовсім маленькі "каструленята" для юшки. Їх викладаємо навколо центральної пузатої паляниці. Хлібці смачні, а всередині кожного — густа, наче картопля-пюре, юшка.
На дві паляниці потрібно стакан молока, 0,5 кг борошна, 1 яйце, 50 г дріжджів, дві столові ложки олії, цукор, сіль.
Коментарі