понеділок, 23 лютого 2015 07:00

Гречані тюфтельки начиняють грибами або квасолею

Черкащанка 45-річна Валентина Синиця щороку дотримується Великого посту. Має рецепти страв із картоплі, голубців, тушкованої квасолі з овочами і грибами.

— Раніше не витримувала без м'яса, риби й молочного. Останні п'ять років обходжуся. Рецептом голубців поділилася кума. З картоплі — знайшла в своїх записах вирізки з журналу. З овочів з квасолею придумала, — розповідає Валентина Василівна.

Голубці жінка готує із гречкою або картоплею, додає сушені опеньки:

— Відварюю до напівготовності гречку і гриби. Їх беру чимало. Все разом трохи перебиваю блендером. Додаю ледь присмажені на олії цибулю й моркву. Підсолюю і перчу. Загортаю голубці. Перекладаю засмажкою із соусом та кількома столовими ложками борошна. Додаю води і ставлю в духовку. Для картопляних бульбу тру, як на деруни і віджимаю через марлю. Сік ставлю, щоб осів крохмаль. Його потім всипаю в картоплю. Далі, як у гречаний фарш, додаю гриби, цибулю з морквою. Заливаю підливкою, яку вже трохи на око підсолила й підсолодила. Тушкую до готовності.

Валентина Синиця готує картопляні та гречані тюфтельки. Начиняє їх грибами з морквою і цибулею.

— Картоплю натираю, як на деруни. Відціджую і крохмаль із соку повертаю назад. Додаю трохи борошна, щоб тісто трималося купи. Окремо для начинки відварюю порізані на кубики гриби, пасерую з морквою й цибулею. З картопляного тіста роблю заготовки, як на вареники. Всередину кладу начинку і зліплюю. Інколи додаю у фарш варену квасолю. Теж виходить смачно. З "вареників" формую кульки й обсмажую на олії. Перекладаю підливкою з томатним соусом і тушкую. Із гречкою так само. Тільки її перебиваю блендером до однорідної маси. Кульки з грибним фаршем обсмажую і заливаю підливою. Можна на дно влити трохи води. Тушкую 20 хвилин у духовці.

Ситною виходить тушкована квасоля з овочами і грибами.

Білу квасолю відварюю до готовності. Окремо на сковороді пасерую морожені кабачки, болгарський перець. Нарізую цибулю, моркву й капусту. Відварюю цілі сушені гриби. Можна й шампіньйони, гливи. Все складаю в гусятницю. Вливаю трохи томатного соусу, підсолюю, перчу й додаю цукру на смак. Готову страву розкладаю в банки і тримаю в холодильнику. Перед подаванням трохи підігріваю. Добре смакує як із картопляним пюре, так і без нього.

Зараз ви читаєте новину «Гречані тюфтельки начиняють грибами або квасолею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі