— Без начинки не буває великоднього столу, — каже 67-річна Ганна Ласійчук із села Нижній Вербіж на Івано-Франківщині. — Колись для неї пекли хліб, а тепер купують три білі батони. Ламають на дрібнесенькі шматочки. Трошки скроплюють теплою водою. Перемішують руками, щоб рівномірно зволожити, і нехай трохи постоять.
30 яєць збиває до пишної маси. Заливає ними покришені батони і перемішує. Залишає на якийсь час.
— Півкіло свіжої свининки краю на маленькі шматочки. Всипаю до хлібної маси. Виливаю туди ще 200 грамів розтопленого смальцю. Додаю дві третини головки роздушеного часнику. Все файно вимішую, солю, перчу.
Змащує глибоку пательню олією або жиром. Щільно накладає туди суміш, трамбує і змащує збитим яйцем. Ставить у гарячу духовку на годину.
— Пробую сірником. Як проколоти начинку і він сухий — готово. Мокрий — хоче ще пектися. Подаю страву розрізаною на квадратики.
Коментарі