четвер, 05 липня 2007 18:11

Для холодника по-мінськи відварюють щавель

"Нема у спеку кращого супу, ніж окрошка", — каже 46-річна Людмила Балакир із Дніпродзержинська, що на Дніпропетровщині. Вона готує окрошку по-мінськи зі свіжим щавлем.

— Свою окрошку називаю "холодник", — каже Людмила. — Це рецепт із білоруської кухні. Усі компоненти беру на око.

Господиня дрібно ріже щавель і кидає на кілька хвилин у киплячу воду. Щоб він віддав кислоту. Відвар залишає охолоджуватися. На терці тре відварений червоний буряк. Каже, що його можна порізати кубиками, але овоч обов"язково має бути темно-червоним, аж чорним. Свіжі огірки, відварені картоплю та яйця ріже кубиками.

На Полтавщині готують окрошку на сироватці зі сметаною

— Варену ковбасу не люблю. Замість неї кладу кисло-гострий твердий сир, — додає господиня. — Підійдуть пармезан або ґауда. Обов"язково кидаю зелену цибулю, трохи кропу, сметану, гірчицю, сіль і цукор.

Людмила все перемішує з відваром щавлю, пробує на смак. Якщо мало кислоти, додає лимонної.

У мережі ресторанів "Пузата хата" окрошку готують за полтавським рецептом: на сироватці зі сметаною. У рідину додають нарізані свіжі огірки, варену картоплю, яйця, сосиски, зелень, сіль і чорний молотий перець. Подають, коли страва настоялася кілька годин.

Технолог "Пузатої хати" у Дніпропетровську 35-річний Віталій Дудка додає, що в їхньому місті люди роблять окрошку на мінеральній воді.

— Овочі дуже не дрібніть, бо не відчуєте смаку страви, — радить Віталій. — Водички треба наливати стільки, щоб продукти в ній вільно плавали. Бо якщо ваша окрошка схожа на олів"є, значить, у вас ще не скінчився Новий рік, — жартує він.

За словами Дудки, цю страву можна готувати з рибою, грибами або м"ясом.

У рибну кладуть білугу, осетра, севрюгу чи окуня і заливають хлібним квасом. Рибне філе ріжуть невеликими шматочками, відварюють і охолоджують. Порізані кубиками огірки, яйця заливають квасом, додають сіль, цукор, гірчицю, сметану й дрібно порізану зелень. Рибу кладуть в окрошку перед тим, як подавати на стіл.

Що потрібно для окрошки "Пузатої хати"

900 г сироватки, 180 г сметани, 240 г свіжих огірків, 120 г сосисок, 120 г картоплі, 1-2 яйця, зелена цибуля, кріп, сіль, перець.

Зараз ви читаєте новину «Для холодника по-мінськи відварюють щавель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі