понеділок, 18 грудня 2017 00:00

Центр експертиз "Тест" оприлюднив результати дослідження масложирових продуктів

  * марки розставлені за алфавітом  **ціни вказані на момент закупівлі зразків, листопад 2016 р. — серпень 2017 р. Ціна може різнитися залежно від виду та маси упаковки, а також від магазину
* марки розставлені за алфавітом **ціни вказані на момент закупівлі зразків, листопад 2016 р. — серпень 2017 р. Ціна може різнитися залежно від виду та маси упаковки, а також від магазину

Майже 20 років в Україні тривають дебати серед фахівців масложирової промисловості, медицини, Держ­продспоживслужби, громадських організацій. У центрі обговорення питання: що вибрати споживачеві для безпечного харчування — масло, рослинно-вершкову суміш або маргарин?

Масло виготовлено з вершків молока і має високу засвоюваність корисних речовин — 96–97%. Утім, містить до 8% природних трансжирів і холестерин.

Спред і рослинно-вершкова суміш — натуральний продукт, для виготовлення якого вершкове масло змішують з ­олією. Олію переводять у тверду консистенцію за допомогою процесу переетерифікації. І це дозволяє уникнути утворення великої кількості трансжирів. Рівень транс­жирів у вмісті продуктів регулює держава, і він не має перевищувати 8% (безпечно для здоров'я). Спред і рослинно-­вершкова суміш — хороша альтернатива маслу і за складом, і за впливом на організм, і за ціною. Тому їх рекомендують для кулінарії та випічки.

Підтвердженням користі продукту служить унікальний проект фінів "Північна Карелія". Завдяки частковій заміні в раціоні масла на спред і суміш вдалося знизити рівень холестерину в крові до нормального та збільшити середню тривалість життя населення на 13 років.

Маргарин — емульсійний продукт, виготовлений із рослинних жирів, підданих технології гідрогенізації. При цьому утворюється багато шкідливих для здоров'я трансізомерів жирних кислот — до 40%.

Споживання великої кількості транс­жирів загрожує серйозними захворюваннями, за світовими дослідженнями. Маргарин небезпечний для здоров'я, навіть якщо його використовують для випічки чи смаження.

Центр експертиз "Тест" дослідив спреди/суміші й маргарини на вміст трансжирів. За словами голови Центру Валентина Безрукого, мінімальний вміст трансжирів виявили у рослинно-вершковій суміші "Тульчинка" — 2,4% (при нормі до 8%). "Фермерський" і "Народний продукт" містять 5,7% і 7,1% цих речовин. А маргарини — до 38%.

Зараз ви читаєте новину «Центр експертиз "Тест" оприлюднив результати дослідження масложирових продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі