понеділок, 29 травня 2017 06:35

Яєшню-шакшуку подають на сковорідці

Автор: Ольга Васьків
  До шакшуки подають традиційний єврейський хліб — халу чи звичайний багет, щоб вимочувати соус і жовтки
До шакшуки подають традиційний єврейський хліб — халу чи звичайний багет, щоб вимочувати соус і жовтки

— Євреї на сніданок готують шакшуку — страву з яєць і овочевого соусу. Жовтки мають яскраво виглядати на тлі помідорового соусу. Що більше жовтків, то багатша шакшука, — каже 49-річна Галина Гуменчук, кухар львівського ресторану "Під Золотою Розою".

Готує традиційні єврейські страви — яєчню-шакшуку та книш — запечену паляницю з начинкою.

— Для соусу беру консервовані помідори у власному соку. Вони ароматніші і смачніші, ніж тепличні, — продовжує. Нарізаю кубиками цибулю, солодкий болгарський перець, баклажан. Підсмажую на глибокій сковорідці на оливковій олії. Коли овочі майже готові, кладу три-чотири помідори без шкірки, зелень за смаком. Тушкую 5–7 хвилин. Додаю свіжі яйця так, щоб не розтікся жовток. Готую, доки білок не побіліє. Жовток повинен залишитися рідким.

Подають шакшуку на сковорідці із традиційним єврейським хлібом — халою чи звичайним багетом, щоб вимочувати соус і жовтки.

— Книш — це паляниця, яку начиняють і запікають на пательні чи в духовці, — говорить Галина Гуменчук. — Начинка може бути будь-яка — картопляна, м'ясна, на основі каш. Книш також їдять із салатом або соусом.

Варить і розминає три-чотири картоплини. Окремо смажить на курячому жирі середню цибулю та 250 г курячої шкірки. Додає їх у картоплю. Солить і перчить за смаком.

Для тіста збиває чотири яйця. Вливає 120 г олії, 80 мл води та столову ложку оцту. Окремо розмішує 0,5 кг борошна й пакетик розпушувача. Додає збиті яйця з олією. За консистенцією, тісто повинно бути, як на вареники. Розкочує не більш як 3 мм завтовшки. З картопляної начинки робить "ковбаску" завдовжки 40 см. Обгортає тістом, заліплює з обох боків. Розділяє "ковбаску" на чотири частини та зліплює краї.

— Мають бути кульки. Випікати можна в духовці, фритюрі чи на розігрітій пательні.

Єврейський десерт заправляють медом

— Солодкий десерт — цимес євреї готували на Новий рік — Рош-ха-Шан — каже шеф-кухар львівського ресторану "Під Золотою Розою" Світлана Костишин, 37 років. — Що більше там інгредієнтів, то багатший буде рік. Нарізана кружальцями морква уособлює золоті монети, добробут, заможність. Зараз цимес готують, як щоденний десерт.

Для двох порцій бере дві середні моркви. Нарізує кружальцями та проварює, аби не була тверда. Замочує у воді по 20 г родзинок і кураги. Нарізає кубиками яблуко середнього розміру та половину груші. Шкірку залишає, аби під час приготування м'якоть не розвалювалася. На пательні розтоплює 2–3 ст. л. вершкового масла. Додає ложку цукру, потім овочі та фрукти. Наприкінці вкидає жменю порізаних волоських горіхів і поливає соком лимона. Для аромату і смаку додає 2 ст. л. меду. Тримає страву на малому вогні ще кілька хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Яєшню-шакшуку подають на сковорідці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі