вівторок, 25 вересня 2007 16:03

Антоніна Строка 40 років пече весільні короваї

65-річна Антоніна Строка з села Тахтаулове під Полтавою 40 років пече короваї за давнім родинним рецептом. Раніше цей спосіб приготування тримали в секреті.

— Рецепта мене навчила мама Ганна, а її — тітка Марфа. Вони двоє в селі пекли короваї, — розповідає Антоніна Григорівна. — Коровай може пекти тільки парна людина. Ми з чоловіком Миколою сорок два роки живемо в шлюбі.

Жінка випікає на весілля два короваї та два калачі. Калачами обмінюються батьки нареченої зі сватами. Коли весілля закінчиться, один віддають людині, яка його випікала.

— Треба всіх вгощати калачем, щоб молоді добре жили, — повчає Антоніна Григорівна.

Найкраще пекти коровай у четвер. Цей день вважається чоловічим. Перед тим як узятися за випічку, слід уклонитися іконам.

— Замішую в глиняній макітрі, — жінка дістає з полиці старий посуд. — У ній тісто гарно сходить. Розводжу в літрі домашнього кислого молока двісті грам дріжджів, десять яєць, три склянки цукру, півпачки маргарину та півпачки масла. Пересіваю три кілограми борошна вищого ґатунку. Пучкою розсіваю кілька жмень борошна. Усе добре колочу. Накриваю полотном та залишаю годину бродити.

Потім жінка додає до опари ще троє яєць і склянку цукру. Досипає трохи борошна. Знову лишає на годину. Потім додає решту борошна й за годину починає вимішувати.

— Важка праця, — поправляє хустину Антоніна Строка. — Як вимішую — додаю стакан олії. Мішу годину-півтори, доки тісто від рук не почне відставати. Дід Микола піч напалює. Додаю до тіста родзинки, кілька крапель анісової чи барбарисової ароматичної олії.

Показує металеві форми, які для короваю зробив чоловік. Радить змазувати їх смальцем. На дно потрібно класти білий папір, присипати його житнім зерном. Ножицями та ножиком жінка виробляє на короваї ріжки. Прикрашає голубами з тіста, шишками. Під голуби кладе монети по 10 копійок. Молодята мають зберегти монети — на достаток.

— Як підійде тісто, обережно несу до печі. Годину-півтори печеться. Заглядаю кожні п"ять хвилин. Не можна в цей час навіть дверима грюкати, — продовжує господиня.

Виймає з печі та лишає коровай на 20 хв. Перевертає, дістає з форми. Накриває білосніжною серветкою. По коровай приїжджають хрещені. Неодмінно також парні люди.

Антоніна Строка пече короваї тільки для родичів. Раніше готувала на замовлення. Нині каже, сили не ті. Аби спекти коровай, потрібно день витратити. Із весілля гості повинні принести коровай додому. Жінка показує шматок калача з весілля хрещениці. Хвалиться, що три тижні стоїть та не цвіте.

Зараз ви читаєте новину «Антоніна Строка 40 років пече весільні короваї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі