вівторок, 25 грудня 2007 15:39

Як зробити "бутерброди з мишкою"

Смажити хліб чи батон для бутербродів і натирати їх часником тепер не модно. Ковбасу і шпроти замінили на паштети й червону рибу. Часто на бутербродах   викладають малюнки, продукти обирають за смаком і кольором.

63-річна киянка Лідія Міхєєнко для бутербродів купує свіжозаморожену горбушу. Із  мерзлої риби знімає шкірку, видаляє кістки і пропускає через м"ясорубку. Ножі бере крупні. За смаком додає сіль і цукор.

— Цукор надасть пікантності, — жінка перемішує все виделкою. — Можна й рукою мішати, але не місити. Риба не має розтанути.

Для соковитості наливає рафінованої олії. Тарілку з червоною рибною сумішшю Лідія Григорівна ставить у прохолодне місце. За дві доби страва готова. Господиня каже, що таку рибу можна їсти й відразу. Тоді страва матиме інший, ніжніший смак. Міхєєнко намащує фарш на бутерброд із маслом і запиває чаєм.

— Цю страву я жартома називаю "А-ля червона ікра від Ліди", — всміхається киянка. — Хоч знаєш, із чого вона зроблена, бо магазинна якась синтетична.

Рибну суміш ставить у холодне місце на дві доби

"Бутербродну зебру" готує до святкового столу киянка Марія Шевченко, 33 роки. Для страви купує чорний і білий хліб, пачку масла, тонко порізаний жирний сир, товсту сирокопчену ковбасу темного кольору.

Чотирикутний шматок чорного хліба Шевченко намащує маслом і кладе на нього сир. Зверху — білий хліб, намаслений з обох боків, і тонко порізану ковбасу. Шари повторюємо кілька разів до 7–10 см заввишки.

— Чорний хліб чергуємо з білим, як смуги в зебри, — пояснює Марія. — Усі хлібні шматки зверху і знизу намащуємо товстим шаром масла, окрім першого й останнього.

На високий бутерброд жінка кладе пластмасову дошку для нарізання продуктів і ставить трилітрову банку з водою. Цю споруду поміщає в холодильник. Коли масло затвердіє, гострим ножем обрізає хлібну скоринку і вздовж нарізає бутерброди. Викладає на тарілку з зеленню.

— Масло повинно міцно скріпити хлібні шматки, а у квартирі бажано, щоб не було дуже жарко, — додає Марія.

Із паштету та сиру виходить фігурка миші

— На свята дивую гостей бутербродами, — всміхається киянин Сергій Юдицький, 26 років. — Усі страви готують мати з сестрами, а за мною завжди закріплюють бутерброди.
Сергій викладає на тостах тваринок, комах, квітки, ягоди, фрукти.
— Продукти беру прості, головне — фантазія, — ділиться киянин.
Юдицький бере шматок зеленого болгарського перцю завширшки 1 см. Із російського сиру й помідора вирізає такий самий. Сир вкладає в перець і приєднує смужку томату. Вийшла скибочка кавуна. Наверх викладає "зернята" з маленьких шматочків маслин.
— Червона смужка кавуна правдоподібно виглядає на бутерброді з маслом, — веде далі Сергій.
На цей Новий рік чоловік радить робити бутерброди з мишкою.
— Я вже натренувався їх швидко готувати, — сміється.
Юдицький робить їх із маленької сардельки або печінкового паштету.
Скибку батона змащує майонезом, кладе на нього розрізану вздовж сардельку. Вийшло два тулуби. Половинки маслин — то очі, ромбики сиру — вуха. Хвостик викладає з чорних ікринок або петрушки.
— Другий вид бутербродів роблю так само, тільки тост змащую маслом, а тільце — гірка з печінкового паштету, — пояснює Сергій.

Зараз ви читаєте новину «Як зробити "бутерброди з мишкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі