пʼятниця, 17 вересня 2010 02:33

Яблука подають до печеного м"яса

Галина Губа, 45 років з Одещини щоосені квасить на зиму капусту з яблуками.  

— Січу капусту, на тертці натираю моркву, змішую, десь три до одного. Коли солю, враховую, що сіль розтане не одразу. Тому на смак капуста має бути трохи недосоленою. На кожне відро капусти з морквою додаю чайну ложку цукру. Все ретельно перемішую.

До капусти найкраще смакують кисло-солодкі яблука осінніх чи зимових сортів.

— На дно каструлі вистеляю капустяні листки. Вони будуть хрумкими, потім використовую їх для голубців. На листки викладаю шарами капусту й цілі яблука. Зверху прикриваю марлею і кладу дерев"яний круг. На нього — прес, щоб квашення не плавало.

Господиня ставить діжку в тепле місце на п"ять-сім днів. Далі виносить на холод. Раз на два тижні промиває від плісняви верхній шар, дерев"яний круг та марлю.

— Їсти квашення можна через тиждень-півтора. Капуста смакує з цибулею та олією як салат, може бути начинкою до вареників чи пиріжків. Яблука подаю до печеного м"яса.

У вересні Галина Губа також готує салат із баклажанів та червоного болгарського перцю:

На кілограм перчин треба треба 3 кіло баклажанів, кілька зубчиків часнику і зо три стручки паприки. Баклажани розрізаю на кілька частин, підсмажую на олії. Гіркий та солодкі перці, часник прокручую через м"ясорубку, змішую з 250 грамами олії, стільки ж укcусу. Солю за смаком. Цю підливку викладаю в банку шаром, зверху — баклажани. І так шарами до самого верху. Літрові банки стерилізую 25 хвилин, півлітрові — 15.

Зараз ви читаєте новину «Яблука подають до печеного м"яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі