четвер, 26 листопада 2009 18:24

12 годин кисне тісто на італійський хліб

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Традиційний англійський хліб посипають вівсяними пластівцями
Традиційний англійський хліб посипають вівсяними пластівцями

— Англійці печуть хліб із пшеничного борошна та вівсяних пластівців. У тісто додають сіль, цукор і соняшникову олію. Сама його спекти не вмію, — розповідає 20-річна Ганна Штиба.

У Рівному на майдані Незалежності вона разом з іншими дівчатами пропонує спробувати хліби різних народів. Рецептів не знають, пекарі тримають їх у таємниці. Люди наколюють шматки на шпички або беруть руками.

65-річна рівнянка Ольга Кисленко бере з таці шматочок чіабатти — італійського хліба.

— Смачно, — киває. — Але я вдома печу не гіршу. Рецепт розказала донька, вона їздила на заробітки в Мілан. Дрібку сухих дріжджів розводжу у двох столових ложках теплої води. Через 5 хвилин додаю склянку борошна, 80 мл води, вимішую. Миску з опарою накриваю целофановим пакетом й залишаю на кухні на 12 годин. Для тіста розводжу пів чайної ложки сухих дріжджів у двох столових теплого молока. Настоюється кілька хвилин.

Потім змішує в мисці дві склянки борошна, склянку води, опару, 1 ст. л. оливкової або соняшникової олії, дріжджову суміш. Підсолює. Залишає киснути на півтори години.

— Тісто має збільшитися вдвічі. Ділю його навпіл, кожну частину розкачую й даю полежати на дошці це 2 години. Перед випічкою посипаю чіабатту борошном. Печу 30 хвилин у добре розігрітій духовці при 220 градусах.

19-річна студентка Ірина Дяк тупцює біля польського столика. Хвалить заварний хліб із горіхами та родзинками. Пробує грузинський лаваш, французький багет.

— Кілька разів пекла ірландський картопляний хліб. Його можна також смажити у глибокій сковороді. Він дешевий, але ситний. На півкіло картоплі беру 100 грамів борошна, 50 грамів вершкового масла та чайну ложку солі. Картоплю варю, товчу з маслом. Вимішую з борошном. Викладаю на сковороду товщиною 2 сантиметри.

Зараз ви читаєте новину «12 годин кисне тісто на італійський хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі