Із 1 січня в загальноосвітніх школах заборонили годувати учнів сосисками, ковбасами та рибними консервами. Обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру. Цього вимагають санітарні норми для шкіл, що почали діяти з 2021 року. Їх розробило Міністерство охорони здоров'я.
На території навчальних закладів заборонено продавати чипси, газовану воду, енергетичні та кавові напої. У раціоні школяра мають бути злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти.
У вересні в школах запровадять нове меню, що розробляє група дієтологів і кухарів.
— Останні 20 років не було суттєвих змін у санітарних нормах, — каже 49-річний Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України. — За цей час багато чого змінилося. Наука про здоровий спосіб життя і медицина зрозуміли роль харчування у здоров'ї людей.
Досі у шкільному меню домінували сосиски, були соковмісні напої. Вони шкідливі, провокують ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання.
Яке буде харчування у школі?
— Здорове та збалансоване. У другому етапі реформи затвердять норми харчування. Вони встановлять, які продукти, якої кількості й періодичності мають давати дітям конкретних вікових груп. Відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів підготовлений.
Шкільне меню складатимуть залежно від пори року. Восени даватимуть більше сезонних фруктів — слив, яблук, винограду. Взимку — цитрусових і бананів. Норми харчування врахують фізіологічні потреби.
Проблемою є смакові уподобання дітей. На них впливає реклама, маркетинг у супермаркетах і закладах громадського харчування. Вони пропагують солодку й солону їжу, жирні страви. Ми маємо йти проти цього. Зробити, щоб смакові уподобання школярів були здорові. Щоб їм подобалася рослинна їжа, яка корисніша за снеки. У новому шкільному меню страви і напої будуть мінімально солодкі й солоні.
Але діти не хочуть їсти свіжі овочі та фрукти.
— Якщо батьки прагнуть бачити дітей здоровими, то мають виховувати в них здорові смаки та вибір. Забороняти їсти шкідливі страви, газовані напої. Треба розуміти, що ці продукти стають причиною виникнення невиліковних хвороб.
Як виховувати в дітях культуру харчування?
— Термін культура харчування включає багато складових, — продовжує Олег Швець. — Це здоровий вибір, традиції української кухні, родинні звички. Батьки повинні стежити, що насамперед вони купують, готують і споживають. Мають демонструвати власним прикладом.
Культуру харчування варто виховувати з 2 років, коли дитина починає їсти за загальним столом. У такий період малеча не хоче пробувати нових страв. Батьки мають бути наполегливі. По 10–15 разів пропонувати здорову їжу. Разом ходити в крамницю, обирати продукти. Цікаво готувати і яскраво подавати страви. Таких речей не можна пропускати. Прогалин не надолужиш у дорослому віці.
Як досягти різноманіття у шкільному харчуванні?
— У меню мають бути різні продукти. Свіжі овочі та фрукти — щодня, м'ясо, риба й молочні продукти — кілька разів на тиждень. Діти повинні їсти ягоди, бобові, злакові, насіння, горіхи, яйця.
Співвідношення має бути таке, щоб у дитини було нормальне співвідношення ваги до віку. Щоб калорійна та енергетична цінність обіду була витрачена за час фізичної активності без залишків.
Учні можуть самі купувати їжу в буфетах. Досі більшість страв у них були не корисними. Із 1 січня шкідливі продукти заборонені.
Який приклад у шкільному харчуванні школярів має наслідувати Україна?
— Ми переймали досвід Польщі, Словаччини, Португалії, Литви, Франції. Найкращим прикладом є Фінляндія. Там 70 років харчування у школах повністю безкоштовне та здорове. Враховані всі потреби дітей. Фіни сприймають шкільне харчування інвестицією у власне майбутнє, їдальні — важливим елементом соціалізації.
Постачальники продуктів зможуть дотримуватися нових санітарних вимог?
— Усі продукти є в наявності. Якщо виникнуть складнощі, то виробники мають під них підлаштовуватися, бо мова йде про здоров'я дітей.
Яка буде їжа майбутнього?
— Лікарям хотілося б, щоб зникли солодкі газовані напої, солодощі з трансжирами. Але можливості виробників більші за важелі впливу медиків.
Дорослим варто змінювати ставлення до харчування?
— Усі повинні їсти здорову їжу. Думка, що така є недосяжно дорогою, хибна. Звичайний слабосолений оселедець у кілька разів дешевший за ковбасу. І корисніший. Так само можна порівняти яблука й цукерки, сосиски та курку. Унаслідок неправильного харчування 60 відсотків українців мають надлишкову вагу. Дорослим треба менше пити алкоголю та висококалорійних газованих напоїв, більше рухатися.
Які смакові добавки надто шкідливі, а які можна споживати?
— Страх перед харчовими добавками перебільшений. Найнебезпечнішою є сіль. Спричинює серцево-судинні хвороби, від яких щороку вмирають понад 400 тисяч українців.
Коментарі