неділя, 05 червня 2016 13:04

Топ-10 пам'ятників батькові у світі
10

Найбільше пам'ятників татусям знаходиться в США. І майже всі - з історією. Про це пише Влад Головін, засновник і редактор "Батьківського клубу".

Мерія мексиканського міста Сан-Луїс-Потосі в 2008 році вирішила встановити на центральній площі "Пласа-дель-Кармен" такий пам'ятник батькові. Як зазначено на сайті міста, скульптура символізує "любов батька до своїх дітей".

 

Наступна скульптура - в містечку Рейл, штат Північна Кароліна. Це пам'ятник шерифу Енді Тейлору і його сину Опі. Ця пара - персонажі одного з найпопулярніших телесеріалів в США в 1960-х роках - Andy Griffith Show. C 1960 по 1968 рр. за життям шерифа у вигаданому містечку в Північній Кароліні спостерігала вся Америка. Акторові Енді Гріффілду вдалося створити образ доброго, люблячого батька, що поєднує почуття гумору і вміння навчити дитину дисципліни. У самих різних опитуваннях Енді Тейлор завжди перемагає як "кращий зразок батька в масовій культурі".

 

А це - робота шведського скульптора Олофа Ехлеберга, встановлена в парку містечка Естерсунд в центрі Швеції.

 

У Франції є кілька пам'ятників святому Вікентієві де Полю - священику, який жив в XVI-м- XVII-му століттях і багато уваги приділяв допомозі сиротам. Одна з таких скульптур - в місті Шатільйон.

 

А тепер перенесемося знову в США. Сіеттл, штат Вашингтон. Ця композиція створена француженкою Луїзою Буржуа. До свого батька вона зберегла дуже негативне ставлення. Він відкрито зраджував матері Луїзи і дочка ненавиділа його за це. Батько в її творчості - фігура далека. Скульптура, яку Луїза створила для Олімпійського парку в Сіетлі, повинна була передати всю гостроту і вразливість сімейних відносин в розумінні автора. Оголених батька і сина розділяє вода. Висота фонтану навколо фігури сина поступово піднімається, потім опускається. Все разом - символ розділеності і незахищеності.

 

У столиці Болгарії, Софії, в 2001 році встановлено такий пам'ятник письменникам Петко і Пенчо Славейковим - батькові і сину.

 

Парк Фрогнер в столиці Норвегії Осло - один з найпопулярніших серед туристів. Частина парку названа на честь скульптора Густава Вігеленда. За кількістю скульптур, створених однією людиною, цей парк займає перше місце в світі. З 212 творів більшість присвячено стосункам чоловіка і жінки, а також дорослих і дітей. Є кілька скульптур і татусів.

 

Окрема історія з пам'ятниками Аврааму Лінкольну. Вікіпедія налічує 22 пам'ятника цьому президенту. Перший з них був відкритий в 1868 році, через три роки після вбивства цієї видатної людини, яка змінила історію США. Пам'ятник в Річмонді, колишній столиці бунтівного Півдня - особливий. Саме в це місто президент увійшов переможцем 4 квітня 1865 року, після того як переможені війська жителів півдня відступали все далі. Він був разом зі своїм четвертим, молодшим сином Тедом. Президента захоплено зустрічали колишні раби і жителі, які підтримували скасування рабства.

У наш час один з парків Річмонда був перебудований на Меморіальний комплекс пам'яті загиблих у громадянській війні - один з 12-ти подібних парків в США. На звороті пам'ятника - цитата з другої інавгураційної промови Лінкольна, алюзія на вірш з 147-го псалма - "Зцілити рани народу". Він мріяв примирити американців, розділених Громадянською війною між Північчю і Півднем.

 

Ще один пам'ятник Лінкольну і його синові Теду розташований в містечку де Мойн, штат Айова.

 

І знову США, штат Колорадо. Скульптура "Батько і син" поруч з головним офісом Національного парку Рокі-Маунтін (Estes Park Center YMCA) поблизу містечка Естес Парк. Автор - американський скульптор Віктор Ісса.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені назвали найкращий вік для батьківства

Зараз ви читаєте новину «Топ-10 пам'ятників батькові у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі