неділя, 27 березня 2016 18:53

Поганий сон у дитини: причини та їх рішення

Поганий сон у дитини: причини та їх рішення

Дослідження доводять, що дитина здатна бачити сни ще в утробі матері, починаючи з 25-30 тижня вагітності. Сни - це генна пам'ять, яка розвиває почуття і мислення, а от поганий і неспокійний сон у дитини здатний порушити її фізичний і психічний розвиток.

Причин поганого сну багато. Наприклад, у новонароджених можуть бути коліки в животі або прорізування зубів. Часом батьки самі створюють порушення сну, дозволяючи дитині в вихідні дні міняти свій звичний ритм - не спати обід, лягати спати і вставати пізніше звичайного.

Як налагодити хороший сон у дитини: поради для батьків

Найголовніше правило для здорового сну - зручне ліжечко і приємне постільна білизна. Рекомендується віддати перевагу постільній білизні без малюнків в спокійних пастельних тонах, щоб не дратувати психіку дитини.

Якщо дитині ще немає 1 року

1. У дитини до 1 року формується власний біоритм. Малюк спить, потім прокидається. Не варто навмисно будити малюка, щоб його погодувати, або коли пора виходити на прогулянку.

2. Багато батьків помилково вважають, що здоровий і хороший сон забезпечує цілковита тиша. Насправді малюк у віці до 1 року повинен звикнути засинати під природні звуки, тоді у нього не буде проблем зі сном у дорослому житті, а батькам не доведеться ходити навшпиньки, коли він заснув.

3. Також не варто "робити" ніч в кімнаті, закриваючи вікна шторами. Якщо на вулиці день, в кімнату повинно проникати світло. Якщо ж ніч, і ви зібралися укладати дитину, в кімнаті має бути максимально тьмяне світло, це може бути нічник. Вночі ж в кімнаті у дитини не повинно бути багато світла, так як мозок сприймає ніч, як день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вкласти спати малюка за одну хвилину: відеоексперимент

Якщо дитині вже більше року

1. Якщо дитині вже рік, рекомендується відмовитися від нічного годування, щоб забезпечити хороший сон дитині.

2. Також важливо встановити режим сну. Наприклад, дитина повинна лягати спати о 21.00 щодня, навіть якщо це вихідний.

3. Перед сном необхідно здійснювати особливий ритуал, який дасть розуміння дитині, що пора готуватися до сну - купатися, чистити зуби, надягати піжаму і т.д.

4. Дитина також повинна розуміти, що ліжко призначене виключно для сну, а не для того, щоб вдень в ньому гратися або складати туди іграшки.

5. Щоб сон дитини не переривався, не варто їй давати на ніч багато води або соків.

6. Дайте можливість дитині самозаспокоїтися, якщо вона вночі прокинулася. Часто буває, що чадо прокидається, покрутиться і знову засинає. Якщо ви при перших криках дитини будете бігти і заспокоювати, ви порушите її сон. Можна підійти до ліжка дитини і поспостерігати за нею. Також можна скористатися відеонянею. Важливо розуміти, що нічні пробудження - це нормально, і вони швидко пройдуть, якщо підходити не відразу до дитини, а дати їй можливість протягом пари хвилин заспокоїтися самій.

Зараз ви читаєте новину «Поганий сон у дитини: причини та їх рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі