вівторок, 07 червня 2016 11:55

Про що не треба постійно запитувати дитину

Про що не треба постійно запитувати дитину

Надмірна опіка і постійні, одноманітні запитання, призводять до того, що дитина перестає реагувати і відповідає на них неохоче, пише Ivona.

Лідером серед батьківських питань є інтерес до того, що дитина їла в дитячому садку.

Деякі батьки з такою тривогою в голосі запитують про меню дня, що дитина починає відчувати провину, бо відмовилася їсти суп, або гордість за те, що з'їла (навіть проти власного бажання) добавку сирної запіканки.

Не питайте: "Що ти сьогодні їв?". Краще запитайте у дитини, що було цікавого сьогодні.

Друге за популярністю шкідливе питання: "Тебе сьогодні ніхто не ображав?".

Саме питання вже містить посилання дитині, що навколишнє середовище дитячого садка вороже і потрібно очікувати образи у будь-який момент. Тому дитина напружується, акцентує увагу на "образливих" діях з боку однолітків. Вона може навіть почати провокувати своєю поведінкою інших дітей, щоб ті її "образили" і було про що розповісти мамі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичайний садок, де діти бігають по даху і лазять по деревах

Замість цього краще поцікавитися у дитини, з ким вона сьогодні грала.

Лідер батьківських питань, адресованих школяреві: "Що ти сьогодні отримав?".

Очікувана відповідь - перерахування кількості оцінок. Часто на цьому батьківський допит закінчується, і дитина віддаляється по своїх справах, що дуже сумно.

Крім відміток, дитина отримує досвід, емоції, враження, посмішки, синці та гулі. Поцікавтеся, чому вона навчилася, що дізналася нового, що було найцікавішим або найважчим.

Ще одне питання: "Як успіхи?". Цей на перший погляд нешкідливий вираз може дуже дратувати дитину, бо далеко не кожен день у неї успішний, і вона боїться розчарувати батьків негативною відповіддю. Ділитися з батьками потрібно не тільки досягненнями, а й труднощами, і розчаруваннями, і ваша дитина повинна це розуміти.

Корисне питання, яке варто взяти на озброєння всім батькам: "А якби ти міг прожити день заново, то що б поміняв?". Так ви не тільки отримаєте більше інформації про дитину, але і навчите її аналізувати свої помилки, підводити підсумки.

Нагадаємо, найчастіша проблема, з вини якої дитина не хоче ходити в дитячий садок, - негативне ставлення товаришів. Воно може виявлятися в багатьох формах і багатьма засобами - це ігнорування, "прізвиська", "дражнилки" і навіть побої. Як цьому запобігти, читайте в нашій статті Що робити якщо дитину дражнять в садку

Зараз ви читаєте новину «Про що не треба постійно запитувати дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі