субота, 16 квітня 2016 14:52

3 найголовніших небезпеки для підлітків в соцмережах

3 найголовніших небезпеки для підлітків в соцмережах

Часом здається, що сучасні підлітки навчаються користуватися гаджетами ще в материнській утробі. І так само як наші мами і тата в дитинстві мчали на подвір'я грати в космонавтів або футбол, наші діти прагнуть у всесвітню павутину. Вони живуть в соціальних мережах часто активніше і яскравіше, ніж в реальності. Але чи багато в цьому користі? Про це пише jv.ru.

Якщо дітей в інтернеті головним чином привертають гри і мультики, то підлітки зосереджують свою увагу на соціальних мережах і всіляких чатах. Там вони не просто базікають про всяку нісенітницю, як думають дорослі, але й шукають розуміння, можливість самовираження і визнання, а часто захоплення і любов. Хочемо ми того чи ні, доводиться визнати, що з появою інтернету світ змінився, і наші діти живуть зовсім по-іншому. Наші правила можуть їм допомогти, але навряд чи стануть панацеєю від усіх їхніх бід.

Якщо для нас, дорослих, електронні пристрої та комп'ютер - пристосування для роботи або відпочинку, то для сучасних дітей вони - особистий простір. Саме тому підлітки настільки завзято захищають право на недоторканність власних гаджетів. Нерозуміння цього батьками, відсутність делікатності і такту в розмові про соцмережі найбільш часто стають основною причиною конфліктів і, на жаль, якраз і провокують біди дітей в інтернеті. Головні з яких - кібербулінг, порнографія і беззастережна довіра.

Кібербулінг, або цькування - це планомірні і довготривалі знущання, принизлива критика людини іншими учасниками чату або мережі. Її репліки висміюються, на її адресу сиплються глузування, її особистість, її почуття і дії коментують самим невтішним чином. Іноді це починається і досить тривалий час виглядає як невинна гра, яку приймає і сама жертва, зображуючи такого собі блазня і дурня, над яким можна насміхатися.

Буллінг в рівній мірі руйнівний як для жертви,так і для її переслідувачів. Їх дії і почуття - одна медаль, що повертається різними сторонами: це ненависть, агресія і прагнення бути прийнятим і поміченим за всяку ціну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прямі погрози в Інтернеті: поради батькам

Порнографія зазвичай лякає батьків найбільше і здається їм найпоширенішим "злом". Хоча, коли дитина цілеспрямовано заходить на порносайти, мотиви у неї можуть бути досить невинні: проста цікавість, бажання переконатися в правильності отриманої від однолітків інформації або здатися їм більш обізнаним. Але в той час, можливо, це і сигнал про щось неблагополучне. У будь-якому випадку з дитиною треба поговорити, спокійно, тактовно, акуратно, ні в чому її не звинувачуючи і не підозрюючи. До речі, запобігти відвідування дитиною подібних сайтів дуже просто: достатньо встановити на комп'ютер відповідні фільтри.

Беззастережна довіра – це якраз те, що зустрічається найбільш часто і залишає найважчий слід в душі, а нерідко і на долі підлітка. Сюди відносяться і небезпеки спілкування з шахраями, які ховаються під ніками однолітків, і поширення небажаної інформації, і вивідування даних про особу або добробут для крадіжок, продажу та інших обмани. Є навіть фільм під назвою "Довіра" – про історію 14-річної дівчинки, яка стала жертвою маніяка-педофіла, що знаходив своїх жертв в підліткових чатах. На прикладі конкретної історії говорити з підлітками про небезпеку соцмереж завжди простіше,наочніше, до того ж є шанс уникнути моралізаторства, яке вони на дух не переносять.

Правила безпеки в соціальних мережах

На жаль, бути завжди стовідсотково впевненими, що наших дітей не підстереже в інтернеті ніяка небезпека, не можна. Зате ми можемо бути з ними в близьких і довірливих стосунках, і значить, вчасно допомогти впоратися з будь-якими труднощами.

Для цього:

- Навчайте дітей поваги до себе і щодня транслюйте дітям її самі. Підтримуйте в дитині впевненість, що вона – хороша, праильна, унікальна. Їй не треба бути "най-най" - досить просто бути самим собою, слідувати своїм бажанням, відчувати свої почуття, набивати свої шишки і радіти своїм перемогам.

- Учіть дитину дотримуватися кордонів і вимагати цього ж від оточуючих. Вона повинна вміти говорити "ні", а це вміння починається з сім'ї, з мами і тата. Немає нічого страшного в тому, що ваше чадо відмовилося їсти суп, займатися музикою або носити подарований светр. Повірте, саме такі і безліч подібних дрібниць формують здатність згодом сказати "ні" насильству, наркотиків, злочинам і знущанням.

- Дитина повинна бути впевнена, що у вас є тверді установки про те, що таке "добре" і що таке "погано", і ви не дозволите нікому застосовувати це "погано" по відношенню до неї. При цьому зробіть ці установки прозорими і зрозумілими дитині. Не думайте, що вона все розуміє сама - сімейні цінності варто транслювати відкрито.

Нагадаємо, 14-річний Брек Беднар був убитий своїм онлайн-знайомим. "За Бреком доглядав, а потім убив психопат, самозакоханий педофіл, з яким він познайомився на форумі однієї онлайн-ігри", - розповіла мама хлопчика.

Зараз ви читаєте новину «3 найголовніших небезпеки для підлітків в соцмережах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі