четвер, 01 вересня 2022 08:49

В Україні запрацює електронна черга перетину кордону

Четвер, 18 серпня, 12:30

– Поверніть героїв додому! – на весь голос скандує натовп біля пам'ятника Тарасу Шевченкові у Львові. Зібралися, щоб поговорити з президентом Туреччини, 68-річним Реджепом Таїпом Ердоґаном, і генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй, 73-річним Антоніу Ґутеррешем. Цього дня вони зустрічаються з українським президентом Володимиром Зеленським, 44 роки, в палаці Потоцьких.

– Мій син служить у полку "Азов". Нині перебуває у слідчому ізоляторі в Оленівці на Донеччині, – каже Надія. – Востаннє говорила з ним 6 липня. Сам подзвонив. Усі добре розуміють, що з ними тепер там роблять. Ми не протестуємо, просто хочемо, щоб почалася робота з їхнього звільнення. Сьогодні у Львові високі особи. Це наш шанс особисто достукатися до них. Проситимемо, щоб посприяли звільненню наших рідних. Тепер усі говорять про атомну станцію, а про військовополонених забули.

Сім'ї військовослужбовців вимагають змусити росіян дотримуватися норм гуманітарного права, припинивши вбивства й катування полонених. Хочуть, щоб Ердоґан був третьою стороною в переговорному процесі щодо звільнення українців. Однак іноземної делегації так і не побачили. Лишили письмове звернення українською та англійською мовами

Автор: gettyimages
  Рідні полонених бійців зібрались у Львові. Хотіли зустрітися з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом і генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррешем
Рідні полонених бійців зібрались у Львові. Хотіли зустрітися з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом і генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррешем

А в цей час:

Десяток комунальників розправляє український прапор, розмір якого 216 кв. м, біля історичного музею в Дніпрі. Хочуть підняти його на 72-метровий флагшток.

– Цей прапор – один із найбільших в Україні. Змінюємо його раз на кілька місяців. Цього разу хочемо оновити до Дня Незалежності, – каже 34-річний Антон Андрієнко з міської ради. – Щоб закріпити цей прапор, треба понад 10 осіб і година часу. Лише на спуск та підняття витрачаємо по 10 хвилин.

Стяг зроблений із цупкої парашутної тканини, щоб витримати навантаження від вітру.

– На висоті в 72 метри дме сильно, додатково палить сонце. Навіть міцна тканина швидко псується, – говорить Андрієнко. – Тому виготовляємо спеціальні прапори, щоб довше мали гарний вигляд. На кожен сезон тканини різні. Улітку тонша, взимку навпаки. Старі стяги складають на одному підприємстві міста. Волонтери забирають їх і шиють прапори на фронт.

Брат легкоатлетки Катерини Табашник Юрій розглядає медалі сестри, що лежать серед руїн їхньої кімнати в гуртожитку у Слобідському районі Харкова. Близько п'ятої ранку туди поцілила російська ракета. Загинула 60-річна мати.

– Мама тут сама була. Сусіди зателефонували, щоб терміново приїхав, – розповідає Табашник. – Разом із рятувальниками знайшов уже мертвою. Лежала серед кімнати під уламками. Від приміщення нічого не лишилося. Самі руїни. Б'ють по мирних мешканцях. Розповідають, що якісь військові об'єкти. Які? Гуртожиток? Шкода всіх.

Крім гуртожитку, того дня від російських обстрілів постраждали будинок культури та трамвайне депо. Загинуло 19 осіб, понад 40 мають травми.

Росію ослабить еміграція фахівців

Щоб захитався режим Володимира Путіна, потрібна серйозна політична криза в Росії. Заборона шенгенських віз для росіян ніяк її не спровокує. Закордонні паспорти має лише третина з них. У Європу подорожують іще менше. Це, як правило, середній клас. Але в ньому близько половини – представники корумпованої російської бюрократії. Не ті, хто робить бунт. Інша половина – бізнес, креативний клас. У ньому є люди з опозиційними поглядами, прихильники Путіна та мовчазна більшість. Вони теж у бунтах і навіть у звичайних протестах не беруть участі. Російська опозиція зруйнована й розчавлена.

На ослаблення Росії може вплинути не заборона для росіян на виїзд з їхньої країни, а навпаки – стимулювання еміграції фахівців (айтішників, інженерів тощо). Це буде відносне, але все ж таки ослаблення. І найімовірніше, за таких умов Путін сам почне закривати Росію на виїзд. І такі плани вже обговорюють.

Володимир ФЕСЕНКО, директор Центру політичних досліджень "Пента"

  За пів року війни Збройні сили України ліквідували понад 45 тисяч російських загарбників. Щодня трощать військові бази та командні пункти в глибокому тилу ворога. Армія Росії ослабла, через значні втрати не може просуватися вперед, кажуть у Пентагоні. ”Українські герої поховають кожного окупанта, який ступив на нашу землю”, – вважає художник Олег Смаль
За пів року війни Збройні сили України ліквідували понад 45 тисяч російських загарбників. Щодня трощать військові бази та командні пункти в глибокому тилу ворога. Армія Росії ослабла, через значні втрати не може просуватися вперед, кажуть у Пентагоні. ”Українські герої поховають кожного окупанта, який ступив на нашу землю”, – вважає художник Олег Смаль

Війна перетнула екватор

У нас вийшло цікаво постібатися з ворога у Криму. Але мало хто помітив головне. Старші за 45 років люди пам'ятають, як нас учили в іще радянській школі: "Сталинград – это начало перелома в великой отечественной войне". Ось. Саме там червона армія перехопила ініціативу. Ну а після Курської дуги вже остаточно визначилося, що тепер саме вона вирішуватиме, де й коли наступати. Це називається перехопити стратегічну ініціативу.

Ось і ми її перехопили. Тепер не ховатимемо наших літаків від можливих ударів. Натомість це робитиме ворог. Ми ж битимемо по їхніх тилах, штабах, коли захочемо й де захочемо. Війна перетнула екватор. Коли саме посиплеться російська армія, – питання часу.

Віктор БОБИРЕНКО, політолог

"Росіяни використовували жорстокий, бездумний прямий підхід, що сягає Першої світової війни, а українці перехитрили їх з допомогою непрямого. Це свідчить, що в них чудова риса великих капітанів. Проблема в тому, що з непрямими атаками буває складно досягти вирішального результату. Рано чи пізно їм доведеться піти в наступ. Але вони кмітливі й роблять усе можливе, щоб перед тим ослабити загарбників", –

Макс БУТ, старший науковий співробітник Ради з міжнародних відносин

64 відсотки українців переконані, що в результаті закінчення війни з Росією Україна збереже всі свої території, що їх мала 1991 року. Про це свідчить опитування соціологічної групи "Рейтинг"

У державному сервісі "Дія" відтепер доступна довідка про доходи, необхідна для оформлення кредиту, отримання субсидії чи візи до окремих країн. Раніше її видавали лише органи Державної податкової служби. Також у "Дії" готують послуги шерингу авто та документів англійською.

Кабінет міністрів встановив терміни, коли торговці повинні забезпечити безготівкові розрахунки за продані ними товари чи надані послуги. Кінцева дата для всіх різна, бо залежить від кількості населення міста, де працює підприємець. Однак до 2026 року термінали мають встановити всі торговці, навіть продавці на ринках. Вимога не поширюється лише на райони бойових дій.

В Україні запрацює електронна черга перетину кордону. Її проєкт найближчим часом представить Міністерство інфраструктури. Забронювати місце буде платною процедурою. Попередньо коштуватиме 15 євро. Проте водії й надалі можуть проїжджати в порядку живої черги.

Верховна Рада дозволила виплачувати одноразову компенсацію в разі інвалідності чи смерті через війну. Гроші можуть отримати постраждалі державні службовці та представники органів місцевого самоврядування, працівники об'єктів критичної інфраструктури й журналісти. Заплатять від 100 тис. грн до 1 млн грн.

Фонд Сергія Притули придбав для України доступ до супутника компанії ICEYE за 600 млн грн. Це ті гроші, що їх збирали на купівлю трьох турецьких безпілотників Bayraktar. Нова покупка допоможе військовим отримувати радіолокаційні супутникові зображення місць із високою частотою.

Національна комісія з регулювання енергоринку затвердила нові правила. Тепер у платіжках за світло вказуватимуть інформацію про початкові та кінцеві показники лічильників, на підставі яких здійснюють нарахування. Це для того, щоб люди мали конкретні дані про спожиту енергію та її вартість.

Баба лишилася в окупованому Херсоні. Вмовляли виїхати, але категорично відмовилася. З подругою засадили город різними культурами та продають їх. Коли овочі купують російські військові, то кладе їх у жовті та сині пакети. Наші люди на базарі з росіян сміються, а ті не розуміють.

Аліна Коголяк

На день народження хотів незвичайного домашнього улюбленця. Батьки подарували морську свинку. За кілька місяців помітили, що свинка не перестає рости. Через рік зрозуміли, що це не гризун, а карликова свиня.

Андрій Кузак

 

Поселили в себе жінку з дітьми з Луганщини. Якось приглядала за малими. Бавились у дворі, потім різко зникли. Шукала з пів години. Запанікувала. А вони сиділи в погребі, бо почули гул літака. Тепер низько літають. Пояснила, що то наші. Ховатися треба, коли лунає сирена. Боляче усвідомлювати, що робить клята війна з психікою наших дітей.

Аліна Шевчук, 45 років,

Сміла Черкаської області

Маю друга поляка. Він любить Україну. 2014-го брав участь у Революції гідності. Коли почалася війна, почав волонтерити. Називає нас дивним народом, який звик до боїв. Казав, що люди, які мовчатимуть про війну, обов'язково пошкодують про це.

Олег Аксьонов, 33 роки, Київ

Чоловік подруги повернувся з полону. Не впізнала. Худий, очі запалі, мовчазний. Постарів років на 10. Дивлячись на нього, згадую розповідь баби про її батьків. Прадід, повернувшись із трудового табору, соромився показатися прабабі. Мовляв, виходила заміж за вродливого юнака, а приїхав змарнілий старець. Сумно, що маємо подібне й через 70 років.

Соломія Мамай, 23 роки, Львів

Знайомий поляк запитав, чому після всього, що зробила Росія, досі є українці, які толерантно до неї ставляться, говорять російською. Більшість поляків не зіштовхувалася напряму з агресоркою, але ненавидить її. Виправдався, що то наслідки тривалої кремлівської пропаганди, але самому стало соромно.

Олег Горяченко, 30 років, Житомир

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «В Україні запрацює електронна черга перетину кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі