четвер, 11 березня 2010 16:45

Митрофан Нікітін двічі вистрілив у мумію Леніна

15 березня 1957 року: свинарки колгоспу імені XIII-річчя Жовтня в "червоному кутку" свиноферми слухають концерт із Москви. Село Джулинка Джулинського (теперішнього Бершадського) району Вінниччини. На передньому плані, зліва направо: Віра Теодорівна Чемус, Олександра Ісааківна Цюпа й Марія Миколаївна Піддубняк



16 березня 1880-го вдруге заарештували Івана Франка. Він тоді гостював у селищі Яблунів на Гуцульщині. Затримали його в шинку Ґлікштерна, коли випивав зі знайомим Кирилом Геником. На прохання жандармів показати документи відповів, що зветься Каролем Срочинським. Підозрілого відправили до коломийської ратуші. Вона слугувала й за тюрму. Там Франко просидів три місяці. Його підозрювали у створенні таємної селянської організації.

Колишнього гетьмана всієї України Івана Виговського розстріляли 16 березня 1664 року в селі Лисянці на Черкащині. На той час він був київським воєводою та сенатором. Мав 105 сіл та два староства. Павло Тетеря, правобережний гетьман і зять Богдана Хмельницького, остерігався конкуренції Виговського на булаву, тому оголосив його зрадником. "Суд" вів полковник Маховський. Спочатку він хотів кинути Виговського до в'язниці. Але потім скомандував:

- У степ!

Тоді це означало розстріл. Виговському навіть не дали сповідатися.



Перший військовий пароплав у Російській імперії заклали 17 березня 1823 року в Миколаєві - на Південному Бузі. 14-гарматний "Метеор" спустили на воду через два роки. У липні 1829-го він супроводжував фрегат "Флора", що повертався до Одеси з болгарської Варни з російсько-турецької війни. На його борту перебував імператор Микола І. "Метеор" служив на Чорному морі до 1839-го.



Митрофан Нікітін двічі вистрілив у мумію Леніна


Перший у Радянському Союзі замах на тіло Володимира Леніна вчинено 19 березня 1934 року. Того дня з натовпом відвідувачів до мавзолею зайшов 46-річний Митрофан Нікітін із радгоспу "Прогрес" Куркінського району тоді Московської області. Наблизився до саркофага з труною і відкрив по ньому вогонь із пістолета. Обидві кулі не потрапили в ціль. До Нікітіна побіг охоронець. Митрофан вистрілив у себе - вцілив у серце.

Відвідувачів вивели з мавзолею й заборонили розповідати про побачене. Із кишені піджака Нікітіна працівники ГПУ витягнули записку. У ній він описував життя в СРСР: "Довкола злидні, рабство, голод, звірства, прибитість якась. Процвітають шахрайство, крадіжки, грубість. У віддалених селах, радгоспах люди бігають по сусідах, дістають ложку солі або сірник, щоб засвітити якийсь каганець. Солі немає, мила теж, сірників, гасу, палива немає... Усі збожеволіли, втратили голову від такого казково важкого, безглуздого життя. Усі живуть тільки одним днем, що ж буде завтра? Цієї весни 1934-го знову дуже багато людей помруть від голоду, бруду, епідемічних хвороб... Я, Нікітін Митрофан Михайлович, з радістю вмираю за народ... Я довго все обдумував, мучився, переживав". Закінчувалася записка словами "Схаменіться, що ви робите? Куди країну завели? Адже все котиться по похилій у безодню".

Того ж дня записка потрапила на стіл "головного будівничого соціалізму". Він прочитав її і приписав зверху: "В мій архів. Йосип Сталін". Там записка пролежала 60 років, доки не було знято гриф секретності.

Наступний замах на тіло Леніна скоїли через 25 років. Один із відвідувачів мавзолею вдарив по склу саркофага молотком. Скло тріснуло. Чоловіка затримали. Згодом його визнали психічно нездоровим.




Перший ескалатор був без сходів

Американець Джесс Рено з бруклінського Коні-Айленда 15 березня 1892-го запатентував "похилий підйомник", відомий нам як "ескалатор". За 43 роки до того Натанові Еймсу з Массачусетса видали патент на подібний пристрій на паровій тязі, який так ніколи й не сконструювали.

1896-го Рено продемонстрував публіці свій новий засіб пересування - на крутому підйомі перед пірсом Коні-Айленда. Його ескалатор приводився в рух двигуном і піднімав людей на конвеєрній стрічці під кутом 25-30 градусів.




Цитата

"Выберем де Мишу Романова, он ещё молод и разумом не дошёл"

писав у листі боярин Федір Шереметьєв князю Василеві Голіцину про обрання нового правителя Московії. І 21 березня 1613 року Земський собор обрав на царський престол 16-річного Михайла з роду Романових. Більшість бояр, які обрали нового царя, три роки до того присягали на вічну вірність і Лжедмитрієві II, і польському королевичу Владиславу. Із молодого Романова взяли клятву, що він не страчуватиме бояр. За таку милість юного царя бояри називали "солнце праведное, светило русское, по царскому семени избранный свет". Династія Романових правила Московським царством, а потім Російською імперією 304 роки - до Лютневої революції 1917-го





Цифри

92 постояльці

загинули в пожежі 17 березня 1899 року в нью-йоркському готелі Windsor. Вогонь, що спалахнув через непогашену цигарку, знищив будівлю дотла. Після цього Америка дізналася про віщунку Еванджеліну Адамс. За день до пожежі вона склала гороскоп для адміністратора готелю Леланда. Застерегла, що він має боятися вогню. Леланд розповів репортерам про її передбачення, цим зробив провидиці хорошу рекламу.


1,87 метра опадів

випало з 15 на 16 березня 1952 року на острові Реюньйон в Індійському океані. За такого дощу на гектар землі випадає 18 562 т води за добу. Цей рекорд тримається досі

Зараз ви читаєте новину «Митрофан Нікітін двічі вистрілив у мумію Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі