понеділок, 29 жовтня 2018 17:09

Знайшли спосіб змусити організм боротися з раком

Знайшли спосіб змусити організм боротися з раком
Розробка бельгійських науковців може стати основою для протиракового препарату. Фото: publico

Науковці з Бельгії розробили механізм, який пригнічує імунну систему і сприяє розвитку раку.

Розробка вчених допоможе у створенні нових ефективних засобів для боротьби з раком, пише УНІАН.

Під час експериментів дослідники виявили антитіло. Воно може заблокувати дію молекулярного механізму.

Регуляторні Т-лімфоцити контролюють силу і тривалість імунної відповіді. Вони також вивільняють цитокін - TGF-beta. Лімфоцити його розпізнають і знижують свою активність. Але у хворих на рак вони грають шкідливі ролі. Скасовують імунні реакції проти пухлинних клітин.

"Цитокін, відомий під назвою TGF-beta, потрібен для контролю сили й тривалості імунної відповіді. Якщо втрутитися в цей біологічний механізм, то можна отримати інструмент для боротьби зі злоякісними клітинами", - йдеться у статті науковців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які зупиняють старість

Щоб створити 3D-моделі білкового комплексу GARP і TGF-beta, науковці використовували рентгенівську кристалографію. Після аналізу моделей вчені виявили, що підковоподібна будова GARP допомагає білкового комплексу утримуватися молекулами TGF-beta. Антитіло перешкоджає поділу двох молекул і запобігає вивільнення цитокіну.

Антитіло, яке блокує молекулярний механізм, може стати основою для протиракового препарату.

До 2050 року інфекційні хвороби стануть смертоноснішими за рак і діабет. Навіть найпростіша операція буде небезпечною для життя. Призведе до таких наслідків вироблення в бактерій стійкості до антибіотиків. У результаті останні втратять свою ефективність і лікувати ними інфекційні захворювання буде вже неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли спосіб змусити організм боротися з раком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі