пʼятниця, 19 січня 2018 13:55

Вузи зміщують графіки навчання, аби зекономити - експерт

Вузи зміщують графіки навчання, аби зекономити - експерт
Вузам не вистачає грошей, щоб сплатити комунальні послуги. Фото: Mycredit

Студенти Київського національного університету розпочнуть навчання у березні. Причина - холод у корпусах вузу. До 24 січня у студентів тривають канікули. Після цього - місяць практики та самостійної роботи.

У Львівській політехніці у лютому студенти навчатимуться дистанційно. Зараз у вузі триває сесія. ЇЇ проводять лише у кількох приміщеннях. Такі заходи у навчальному закладі застосовують, аби зекономити на опаленні.

Услід за КНУ та Політехнікою два вузи Харкова також навчатимуться дистанційно. Це - Харківський національний університет радіоелектроніки та Луганський національний аграрний університет. У цих вишах таким чином також намагаються зекономити на опаленні. Таких вузів в Україні чимало, кажуть фахівці.

"У кожному обласному центрі є вузи, що під час навчання взимку намагаються усіляко скоротити перебування студентів і викладачів у аудиторіях. За останні роки зросли ціни на енергоносії, збільшили виплати працівникам. Але держава виділяє замало коштів. Міністерство фінансує заклади незалежно від витрат, які вони мають понести. Тому вузи змушені економити. Деякі університети виходять із ситуації за рахунок іноземних студентів, великої кількості контрактників, високої плати за навчання чи тривалих канікул. Аби таких ситуацій не виникало, потрібно реформувати систему фінансування вищої освіти. Варто скорочувати обсяги державного замовлення у багатьох вузах. Гроші отримуватиме менша кількість університетів, але цих коштів їм вистачить, щоб покрити усі витрати. Тобто, кошти даватимуть не усім, а кращим з кращих", - розповідає Gazeta.ua Єгор Стадний, експерт із вищої освіти аналітичного центру CEDOS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, чому в університеті Шевченка навчання розпочнуть весною

У Міністерстві освіти і науки повідомили, що ці рішення університети приймають самостійно. Централізованих листів з таким рекомендаціями вищим навчальним закладам не надсилали. Зараз у відомстві збирають дані, які вузи перейшли на дистанційне навчання до весни.

Експерт з енергетики Андрій Герус повідомив, що у КНУ не навчатимуться до весни через нестачу коштів для оплати за тепло та електроенергію. У вузі цю інформацію спростували. Повідомили, що оплату за комунальні послуги вже провели. У лютому студенти мають практику та працюють над дипломними роботами.

Зараз ви читаєте новину «Вузи зміщують графіки навчання, аби зекономити - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі