понеділок, 26 жовтня 2020 10:24

Вчені зробили фото нової галактики, яка народилась від злиття двох інших

Галактику незвичайної форми знайшли науковці.

Фото галактики NGC 34 опублікували на сайті обсерваторії Хаббла, пише "Уніан".

NGC 34 в безмежній темряві космосу більше схожа на істоту з глибин океану, ніж на галактику. Розташована в сузір'ї Кита зовнішня область галактики здається майже напівпрозорою, усіяною зірками і дивними тонкими вусиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали дивовижні знімки галактичної туманності Кіля

Науковці дійшли висновку, що основна причина дивного зовнішнього вигляду цієї галактики криється в її минулому. Якби ми змогли повернути час назад на кілька мільйонів років, ми б побачили 2 красиві спіральні галактики, які рухаються одна до одної. Коли ці галактики стикалися, їх хитромудрі візерунки й спіральні рукави постійно перепліталися.

Автор: ESA/Hubble & NASA, A. Adamo et al.
  NGC 34 утворилася в результаті злиття двох галактик
NGC 34 утворилася в результаті злиття двох галактик

На знімку показали яскравий центр галактики в результаті цього злиття, яке викликало спалах нового зореутворення й освітило навколишній газ. У міру того як галактики продовжать переплітатися і стануть одним цілим, форма NGC 34 стане більше схожа на особливу галактику, позбавлену будь-якої чіткої форми. За даними фахівців, у величезному космосі зіткнення між галактиками - досить рідкісні події.

Дуже рідкісне явище зафіксував космічний телескоп Hubble — смерть зірки і розвиток наднової у видимому діапазоні. Науковці опублікували серію знімків наднової в далекій галактиці NGC 2525, розташованій у сузір'ї Корма.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зробили фото нової галактики, яка народилась від злиття двох інших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі