четвер, 12 жовтня 2017 09:52

В Антарктиді виявили гігантську діру

В льодах Антарктиди канадські дослідники знайшли діру площею понад 80 тис. кв. км. Це - площа Харківської, Донецької та Луганської областей.

Зазвичай такі діри утворюються у прибережних регіонах континенту. Але тепер вона з'явилася в районі моря Ведделла, пише Motherboard.

"Схоже, ніби хтось просто пробив дірку в льоду. Гігантська таємнича діра дуже примітна. Це сотні кілометрів від краю льодів. Якби не знімки з супутника, ми б її не помітили", - каже професор університету Торонто Кент Мур.

Автор: motherboard.vice.com
  Знімок з супутника.
Знімок з супутника.

У результаті яких процесів далеко від берегів з'явилася діра, вчені сказати не можуть. Ймовірна причина її появи - глобальне потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі істоти під льодовиком - вчені виявили давню екосистему

Подібне явище на континенті спостерігали у 1970-х. Тоді ополонку вивчили погано. 40 років тому дослідники не мали необхідних інструментів, кажуть канадські науковці.

12 липня 2017 року від льодовика Ларсен-С відколовся айсберг. Його площа становить 5,8 тис. кв. км. Його порівнюють з Уельсом - однією з частин Сполученого Королівства.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді виявили гігантську діру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі