четвер, 13 жовтня 2016 17:30

Студентам обіцяють збільшити стипендії

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв мотивувати талановитих студентів та готувати реально потрібних спеціалістів.

Крім цього, підвищать і соціальні стипендії, повідомив Володимир Гройсман у Twitter.

Як розповів Gazeta.ua економіст Юрій Гава, це реально в нинішніх умовах, оскільки за півроку українська економіка показала зростання.

"Останні 4-6 місяців українська економіка показує стабілізацію та в деяких випадках невелике зростання. Тому для вузьких груп соціально-незахищених людей існує можливість піднімати соцстандарти. З огляду на політику прем'єр-міністра ці кроки будуть зважені та адресні. Адресність і відсутність зрівнювання - одна з найсильніших сторін прем'єра. За такого розвитку подій збільшення стипендій - цілком реальне завдання", - каже Юрій Гава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Абітурієнти повинні раціональніше обирати спеціальність - експерт

Нині в Україні стипендії ділять на соціальні та академічні. Ця система не ідеальна. Як розповів Gazeta.ua заслужений вчитель України Віктор Громовий, щоб збільшувати стипендію, потрібно спочатку визначити, для чого ці кошти виплачують студентам.

"Потрібно обрати модель, за якою платити гроші студентам. Якщо розглядати навчання як акумуляцію безробіття — треба здійснювати виплати із безробіття. Адже є частина студентів, які вчаться, щоб не працювати і показати мамі диплом. Якщо розглядати як заохочення до навчання — тоді потрібно зменшити кількість студентів. Вони мають дійсно добре вчитися і отримувати фінансове заохочення. А можна піти шляхом Німеччини. Там дають стипендію як соціальну допомогу, а потім вираховують по кілька відсотків із зарплати. Я вважаю, що стипендія має бути відповідною до прожиткового мінімуму. Але він неадекватний. Для студентів із особливими успіхами виплати можуть бути у розмірі п'яти прожиткових мінімумів, аби заохотити їх залишитися в Україні", - каже Громовий.

Нагадаємо, народні депутати в першому читанні прийняли проект закону про освіту. Попереду ще доопрацювання, друге читання й ухвалення в цілому.

Зараз ви читаєте новину «Студентам обіцяють збільшити стипендії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі