середа, 12 жовтня 2016 09:04

Абітурієнти повинні раціональніше обирати спеціальність - експерт

Абітурієнти повинні раціональніше обирати спеціальність - експерт
volynnews.com

Під час вступної кампанії 2017 року можна буде обирати лише 3 спеціальності. Цього року студентам давали право подавати документи на 5 різних фахів.

Також зменшилась кількість заяв. Якщо раніше можна було подавати 15 заяв, то тепер лише 7. Як повідомили у прес-службі Міносвіти, обмеження дадуть можливість вступнику сконцентруватися на обраних ним спеціальностях, а також не заплутатися в різноманітті спеціальностей і вишів.

Вступники мають ретельніше підійти до вибору спеціальності, але для цього в них мало інформації, розповів Єгор Стадний, виконавчий директор аналітичного центру CEDOS.

"Такий підхід спонукатиме студентів більш раціонально ставитись до свого вибору. Проте, мені здається, що раціональний вибір можливий за двох умов: по-перше, коли є повноцінна інформація про самі університети та програми, які вони пропонують. По-друге, коли самі абітурієнти та їх батьки розуміють, як відрізнити правдиву інформацію від дешевої реклами", - каже Стадний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти змінило умови вступної кампанії

Наразі таких умов для абітурієнтів не створили. Попри те, що кожен вищий навчальний заклад має свій сайт, інформації на таких ресурсах недостатньо. Крім цього, за словами експерта, дітей повинні орієнтувати ще у старшій школі.

"Втілення цих двох умов передбачає створення реєстру ВНЗ з повноцінними даним та державної програми орієнтування у старшій школі, в якій були би професійні тренери, які можуть доступно розповісти про різні можливості після школи. Поки що я не бачу, що Міносвіти серйозно підійшло до цього питання", - розповів Єгор Стадний.

Нагадаємо, результати опитування студентів, які провели на замовлення аналітичного центру CEDOS показали, що більшість абітурієнтів самотужки вирішують куди вступати, але їм бракує інформації про спеціальності.

Половина опитаних студентів обрала певний факультет, бо ця спеціальність їм цікава. 29% у першу чергу звернули увагу на престиж професії і можливість працевлаштування після навчання. 16% вступали за порадою батьків чи друзів, а 2% не змогли відповісти.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти повинні раціональніше обирати спеціальність - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі