вівторок, 23 лютого 2021 10:06

Спалахнула унікальна зірка

23 лютого 1987 року спалах наднової SN 1987A досяг Землі. Вона спалахнула у Великій Магелановій Хмарі, що є карликовою галактикою-супутником Чумацького Шляху.

Автор: wikipedia.org
  Відбувся спалах унікальної зорі
Відбувся спалах унікальної зорі

У максимумі блиску SN 1987A було видно неозброєним оком, максимальна видима зоряна величина становила +3m. Це найближчий та один з найяскравіших спалахів наднової з часів винаходу телескопа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили найвіддаленішу планету

Зорею-попередником SN 1987A був блакитний надгігант Sanduleak −69° 202 із масою близько 17 M☉. Спалах призвів до перегляду деяких засад теорії зоряної еволюції. Раніше вважали, що спалахувати як наднові можуть лише червоні надгіганти.

Автор: wikipedia.org
  Відбувся спалах унікальної зорі
Відбувся спалах унікальної зорі

Залишок SN 1987A є об'єктом пильної уваги. Цікавою особливістю є 2 симетрично розташованих не надто яскравих кільця, які відкрили 1994 року. Їх походження не до кінця зрозуміле.

Рештки наднової зорі Стрілець А Схід знайшли міжнародні астрономи в центрі галактики Чумацький Шлях. Раніше завдяки інформації космічної рентгенівської обсерваторії "Чандра" цю зорю вважали залишками гігантської зірки, яка вибухнула як наднова.

Зараз ви читаєте новину «Спалахнула унікальна зірка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі