четвер, 18 лютого 2021 08:20

Відкрили найвіддаленішу планету

Відкрили найвіддаленішу планету
Плутон виявилили у сузір'ї Близнюків 1930-го. Фото: Nasa

Американський фотограф Клайд Томбо в приватній обсерваторії штат Арізона 18 лютого 1930-го виявив найвіддаленішу планету Сонячної системи Плутон.

Безуспішні пошуки таємничої "Планети X" тривали десятки років. Астроном-аматор Клайд Томбо зайнявся фотографуванням зоряного неба з допомогою астрографа. Робив порівняльний аналіз фотознімків для пошуку об'єктів, що змінили своє положення. Томбо відкрив сотні астероїдів, комету та багато змінних зірок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили нову планету

У сузір'ї Близнюків виявив нову планету. Як і більшість тіл у поясі Койпера, Плутон складається здебільшого з каменю й льоду. Був відносно малим - діаметр близько 2374 км. За масою він поступався Місяцю вп'ятеро. Томбо з іншими астрономами повідомили про своє відкриття громадськість. Плутон офіційно визнали 9-ю планетою Сонячної системи.

За відкриття Плутону вченого відзначили багатьма міжнародними нагородами. За заповітом, частку його праху помістили в космічний апарат New Horizons. Він 13 липня 2015-го пройшов на рекордно близькій відстані - 13 тис. км, від Плутона.

На початку XXІ ст. вчені дослідили, що Плутон не відповідає визначенню "планета". Його зарахували до нової категорії карликових планет разом із Еридою та Церерою.

Німецький астроном Йоганн Галле з Берлінської обсерваторії 23 вересня 1846-го виявив планету Нептун. Вона 8-а від Сонця. Названа на честь римського бога морів.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили найвіддаленішу планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі