четвер, 15 квітня 2021 10:23

Посадковий модуль NASA на Марсі перебуває у кризовому стані

Пилові бурі та несприятлива погода на Марсі майже позбавили енергії посадковий модуль InSight, що приземлився на рівнині Elysium Planitia 2018 року. На відміну від інших місць, куди NASA відправило марсоходи, потужні вітри не охоплюють Elysium Planitia. Пориви вітру необхідні, аби здувати червоний марсіанський пил із сонячних панелей роботів.

Зараз на поверхні InSight зібрався товстий шар пилу, що заважає поглинати сонячне світло. Сонячні панелі InSight виробили в лютому 27% енергоємності, а тому NASA вирішило перевести посадковий модуль у "сплячий режим" і призупинити його місію на Червоній планеті. Поступово робот відключить усі не потрібні для його функціонування опції.

Автор: NASA/JPL-Caltech
 

"Кількість електроенергії, доступної протягом наступних декількох місяців, залежатиме від погоди", - стверджує керівник проєкту InSight Чак Скотт.

Вже пройшла половина очікуваного періоду гібернації, а InSight все ще в хорошому стані. При цьому існує постійний ризик збою живлення. Якщо батареї посадкового модуля розрядяться, він може ніколи не відновитися. Саме це сталося із марсоходами Spirit і Opportunity. У обох закінчилася енергія на поверхні Марса, і вони не змогли знову увімкнутися.

Агентство розраховує відновити повноцінну роботу InSight у липні. Якщо апарат переживе марсіанську зиму, то продовжить відстежувати погоду на планеті до 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп Hubble сфотографував унікальні подвійні квазари

Марсохід Perseverance передав на Землю перші дані про клімат і погоду на Червоній планеті. Зараз марсохід здатен визначати рівень запилення та 6 атмосферних умов: швидкість і напрямок вітру, тиск, вологість, температуру повітря, температуру поверхні планети, а також рівень радіаційного випромінювання.

Зараз ви читаєте новину «Посадковий модуль NASA на Марсі перебуває у кризовому стані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі